Na ptačí chřipku uhynula labuť liberecké zoo

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě patřící liberecké zoo. Byla v těsné blízkosti zahrady spolu s dalšími osmi ptáky. Ty v pátek bohužel utratili, informoval o tom za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Jde tak o třetí ohnisko choroby v Libereckém kraji a o 27. ohnisko nemoci v Česku. Poprvé se nemoc objevila u ptáků v české zoologické zahradě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhynulá labuť pod mostem přes řeku Moravu

Uhynulá labuť pod mostem přes řeku Moravu | Foto: Monika Pustovková

Státní veterinární správa ve spolupráci s personálem zoo zpřísňuje dohled nad zdravotním stavem ostatních ptáků v zoo, uvedl Majer. Zoologická zahrada zůstává pro veřejnost otevřena, sdělil krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta. Voliéry se zatím přikrývat nebudou.

„Labuť byla umístěna spolu s dalšími čtyřmi labutěmi a čtyřmi husami v uzavřené izolaci mimo areál zoologické zahrady. V podvečerních hodinách byli zbývající ptáci v ohnisku v souladu s platnou legislativou utraceni,“ uvedl Majer.

„Tím, že izolační stáj je dokonale oddělena od ostatních ptáků v zoo i od ostatních ptáků v izolační stáji, tak se to (utrácení) bude týkat jen těch osmi kusů,“ řekl Šebesta.

Ve Vlachově Březí veterináři vybijí 17 tisíc kachen. Ptačí chřipku potvrdili i v malochovu v Ledenicích

Číst článek

Jako u ostatních ohnisek bude opět stanoveno tříkilometrové ochranné a desetikilometrové dozorové pásmo. Situaci budou veterináři v následujících dnech sledovat, možná přijmou i další opatření.

Odborníci z liberecké zoo již před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné. Venku ve voliérách zůstávají jen dravci, sovy a bažanti.

Zoo už učinila některá opatření po nahlášení prvního případu ptačí chřipky v Libereckém kraji, kdy veterináři museli usmrtit 57 opeřenců v malochovu v Turnově na Semilsku.

Veterináři také v pátek potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v Královéhradeckém kraji. Jde o malochov ve Žďáru nad Orlicí na Rychnovsku. Šedesát ptáků v něm bylo dopoledne utraceno.

Zatím nebyl zaznamenán přenos viru H5N8 na člověka. Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme