Donald Trump slibuje nová opatření proti terorismu, vydá další dekret

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že vydá nový dekret omezující imigraci. Šéf Bílého domu naznačil, že by mohl vydat nový zákaz pro lidi přijíždějící do Spojených států ze zahraničí. Nevyloučil ale ani soudní bitvu o původní opatření. Jeho platnost ale soudy zatím pozastavili do doby, než se vyřeší, jestli není protiústavní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: White House Press Office, CC0 Public domain

Prezident Donald Trump na palubě prezidentského letadla Air Force One mířícího do letoviska na Floridě naznačil, že by mohl představit nové opatření. To by mělo stejný cíl – nevpustit případné teroristy na americké území. Zároveň by se lépe opíralo o platné americké zákony.

Trump také slibuje, že bude bojovat u soudu o původní verzi zákazu vstupu pro uprchlíky a obyvatele sedmi převážně muslimských zemí.

Soudci rozhodli, míč je na Trumpově straně hřiště. Ale kdy ho vykopne?

Číst článek

Tříčlenný soudní senát odmítnul obnovit jeho platnost. Vláda podle soudců nepředložila důkazy o tom, že obavy o národní bezpečnost ospravedlňují zavedení zákazu.

Trump nyní může do 14 dnů vyzvat odvolací soud, aby znovu přehodnotil čtvrteční verdikt, případně má možnost obrátit se s naléhavou žádostí na nejvyšší soud.

Prezident potvrdil, že věří ve své vítězství v právním sporu ohledně vydaného nařízení. „Naneštěstí to vyžaduje určitý čas. Tuto bitvu vyhrajeme. Máme však také řadu jiných možností, včetně vydání zcela nového příkazu,“ dodal. Upozornil, že pokud by se pro nový příkaz skutečně rozhodl, mohl by ho vydat již v pondělí nebo v úterý.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme