Při potížích v horách volejte na jednotnou linku 1210, službu využívají měsíčně stovky lidí

Stačí vytočit 1210 - to je telefonní číslo, které lidem pomůže v nouzi na jakémkoliv místě v českých horách. Když před lety Horská služba jednotnou linku zaváděla, slibovala si hlavně snadnější kontaktování horských záchranářů. Teď na čísle přijímá stovky hovorů měsíčně. Zranění nebo ztracení ale stále volají i na klasické tísňové linky. I přes ně se jim na horách pomoc dostane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranář Horské služby Jaroslav Komárek nad Vřesovou studánkou

Záchranář Horské služby Jaroslav Komárek nad Vřesovou studánkou | Foto: Aleš Spurný

„Bereme to jako plus, protože dříve jsme měli na jednotlivých horách samostatná čísla, což byl problém pro návštěvníky si je zapamatovat. Dnes máme jedno číslo,“ vysvětluje náčelník horské služby České republiky Jiří Brožek ze služebny na Benecku v Krkonoších. Nejen v nejvyšších českých horách funguje číslo 1210 už čtyři roky.

Teď přes zimu v celém Česku přijmou horští záchranáři na jednotnou linku zhruba 600 hovorů měsíčně.

Na svazích přibývá zraněných. Horské služby mají už o třetinu víc výjezdů než loni

Číst článek

„Ve většině případu je to nějaký úraz na svahu ve volném terénu, ale někdy volají i proto, že zabloudili a nevědí přesně, kde jsou,“ říká Brožek.

Od spuštění v prosinci 2012 se už podle náčelníka horských záchranářů číslo 1210 dostalo do podvědomí turistů. Informace jsou na některých rozcestích, sjezdovkách i v hotelích. I tak ale lidé často v případě zranění volají na linku 155. Problém to není.

„Probíhá vzájemná informace, ve chvíli kdy dispečer na záchrance zaznamená, že úraz je v horské oblasti, tak většinou kormě toho, že tam vysílá vlastní sanitu nebo vrtulník, tak infromuje i horskou službu,“ doplňuje.

Pomáhají i hasiči

Oznámení o úrazech na horách denně přijímají i operátoři na tísňové lince 112.

„Operátor nejdříve musí zjistit, odkud to volání pochází a o jaký problém se jedná. Pokud je to zdravotnický problém, hovor předáváme zdravotnické službě, která pak případně řeší asistenci po telefonu,“ říká Radek Mencl z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Operační důstojníci hasičů jsou v některých případech v kontaktu přímo s horskou službou.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme