Myslivci objednávají tuny krmiva pro strádající zvířata, tuhá zima si bere svou daň

Myslivci z Vysočiny musí kvůli dlouho trvající zimě doobjednávat krmivo pro zvířata. Ta nemohou kvůli vysoké vrstvě sněhu spásat starou zeleň a jsou závislá pouze na krmelcích. Žďárské honitby teď doobjednávají pět vagonů krmiva. Myslivci navíc začali s přeléčováním kusů napadených parazity.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní zvěř u krmelců - ilustrační foto

Lesní zvěř u krmelců - ilustrační foto | Foto: Správa NP a CHKO Šumava

Aktuálně myslivcům chybí tuny krmiva. Je jejich povinností, aby v jednotlivých honitbách v případě nouze krmení zajistili. Úbytek tělesné hmotnosti může být teď v zimě pro zvířata fatální.

Pomoct naplnit krmelce může i veřejnost. Obyvatelé lesa teď ocení žaludy, mrkev, petržel nebo celer a jablka.

„V zimě už má (zvěř) jenom udržovací dávku krmení, spotřebovává tukové zásoby. Když je spotřebuje a nemá už další, tak začne spalovat svalovinu a jakmile zhubne o více než 20 procent, tak už je to na úhyn,“ popisuje jednatel žďárského mysliveckého spolku Oldřich Sedlář.

V kraji je více než pět stovek honiteb. Všechny potřebují nejvíce základní krmivo objemové - tedy jetelinu a krmnou řepu. Granule, tedy jadrné krmivo, jí lesní zvěř hlavně do ledna.

Jen na Žďársku teď rychle doobjednávají pět vagónů krmiva, aby zvířatům pomohli. Vysoká vrstva sněhu jí totiž nedovolí okusovat zbytky zeleně, jako tomu bylo v předchozích několika zimách.

Vyražte ke krmelcům

Ta letošní lesní populace decimuje. Nejen, že v chladném počasí má vyšší energetický výdej, ale také možnosti, jak najít zelenou potravu nebo semena v zemi, postupně mizí. V těžkém mokrém sněhu se navíc zvířatům těžce pohybuje.

V těchto dnech myslivci v kraji také zvěř přeléčují. Do krmelců dávají speciální krmivo, aby nemocné kusy zbavili parazitů.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme