Demonstrace v Iráku: tisíce stoupenců šíitského duchovního žádají volební reformy, jeden policista zabit

Slzným plynem a gumovými projektily v sobotu zasáhla irácká policie proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do přísně střežené takzvané zelené zóny v Bagdádu, kde sídlí vládní úřady a zahraniční ambasády. Při střetech byl zabit jeden policejní důstojník a sedm dalších utrpělo zranění, oznámilo ministerstvo vnitra. Policejní zdroje podle agentury AFP sdělily, že projektily nebo slzné granáty zranily 11 demonstrantů, desítky dalších musely být ošetřeny kvůli dýchacím potížím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irák. Demonstrující stoupenci šíitského duchovního Muktadá Sadra

Irák. Demonstrující stoupenci šíitského duchovního Muktadá Sadra | Zdroj: Reuters

Tisíce demonstrantů, většinou stoupenců vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra, se shromáždily v centru irácké metropole s požadavkem na volební reformy. Jejich přijetí chtějí prosadit ještě před provinčními volbami, které se mají konat v září.

Žádali především důkladnou prověrku v řadách komise, která na volby dohlíží. Sadr členy komise podezřívá z toho, že jsou loajální jeho šíitskému rivalovi, expremiéru Núrímu Málikímu, který je jedním z nejbližších spojenců Íránu v Iráku.

Sadr a jeho stoupenci požadují, aby se provinční volby konaly podle plánu letos na podzim. Někteří iráčtí politici vyzývají k jejich odložení kvůli probíhajícímu boji proti radikální organizaci Islámský stát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme