Přemnožení divočáci napadají na východním okraji Prahy psy. Myslivci situaci nezvládají, tvrdí starosta

Praha 14 vyzvala vedení města v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) k razantnímu řešení problému s přemnoženými divočáky na východním okraji Prahy. Důvodem výzvy je opakované napadení psů kanci na území městské části, uvedla mluvčí radnice Veronika Berná. Myslivci již radnici dodali návrh opatření, podle starosty Radka Vondry (TOP 09) je ale nedostatečný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divočák (ilustrační foto)

Divočák (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Praha prostřednictvím mluvčího Víta Hofmana uvedla, že situaci již společně s lesy hlavního města řeší.

Divočáci napadli psy na území městské části již několikrát, naposledy tento týden ve středu. Deník Blesk přinesl svědectví ženy, která na sídlišti Černý Most v říjnu loňského roku přišla po útoku divočáka o fenku francouzského buldočka. Na stejném místě, kudy vede i cyklostezka, byl podle informací deníku jen o pár dní dříve napaden také stafordširský bulteriér. Útok kance přežil, nese si ale trvalé následky. Ještě dříve pak měl být obětí divočáka jezevčík.

„Dlouhodobě upozorňujeme na neudržitelný stav, vyzýváme odpovědné osoby v Mysliveckém spolku Horní Počernice, který honitbu spravuje, i odpovědné osoby na magistrátu, který pozemky vlastní, aby konaly. Výsledek je zatím bohužel, mírně řečeno, neuspokojivý," uvedl Vondra.

Nedostatečný plán myslivců

Radnice se, společně s okolními městskými částmi, s myslivci na konci loňského roku domluvila, že jí vypracují návrh postupu opatření. „Plán řešení, který měli předložit a předložili, je však z našeho pohledu zcela nedostatečný. Neobsahuje žádné konkrétní kroky ani garance, které by odpovídaly současné kritické situaci," uvedl Vondra. Myslivci podle něj situaci nezvládají.

„Proto je ze strany hlavního města nutné přikročit ke skutečně razantním krokům. K tomu vyzýváme primátorku jako nejvyššího zástupce města," dodal.

Praha na řešení problému prý již začala pracovat. „Už se tím dlouhodobě zabýváme společně s lesy hlavního města. Ředitel je v kontaktu s mysliveckým sdružením a situaci řeší," řekl Hofman.

Divoká prasata jsou přemnožena zejména v oblasti lesoparku Čihadla a parku U Čeňku. V Praze 14 už několikrát napadla psy, které neměli lidé na vodítku. Radnice uvažovala o pořízení pachových ohradníků, ty jí ale odborníci používat v obydlené zástavbě nedoporučili - odpuzovací látka je založena na lidském potu, na který jsou zvířata ve městě zvyklá a ohradník by tak byl neúčinný.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme