Rozhodnutí mu trvalo přes rok. Lahm se chystá ukončit fotbalovou kariéru

Jako fotbalista získal téměř všechny trofeje. Byl kapitánem německého národního týmu a na hřišti šéfuje i bavorskému velkoklubu Bayern Mnichov. Teď třiatřicetiletý Philipp Lahm překvapil fotbalovou veřejnost prohlášením, že po probíhající sezoně ukončí aktivní kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Philipp Lahm oznámil, že se chystá ukončit kariéru

Philipp Lahm oznámil, že se chystá ukončit kariéru | Zdroj: Reuters

Gól Philippa Lahma v pohárovém utkání proti Augsburku mohl být klidně jedním z posledních, který kdy vstřelil. Německý obránce totiž v půlce tohoto týdne překvapil prohlášením, že letošní sezona bude jeho poslední.

„Nad tímto rozhodnutím jsem přemýšlel už přes rok. Můj styl je takový, že pracuji tvrdě každý den a v každém tréninku i zápasu do toho jdu naplno. Chci předvádět jen to nejlepší. Jsem si jistý, že to dokážu dělat ještě do konce této sezony, pak už to ale nepůjde. Tím pádem mi bylo jasné, že po této sezoně skončím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Philipp Lahm šokoval fotbalovou veřejnost. Jeden z nejlepších defenzivních záložníků ukončí v létě kariéru

Dávat každému zápasu 100 procent, to bylo a stále je motto drobného defenzivního záložníka. Jeho výkonnost je neuvěřitelná. Na mistrovství světa v Brazílii naběhal Lahm 81 kilometrů v sedmi zápasech. Ani jednou nestřídal a na konci turnaje pozvedl jako kapitán pohár pro mistry světa. Skoro celou kariéru strávil v Bayernu Mnichov. Až na dvouletou štaci ve Stuttgartu.

„Tehdy tam byl Felix Magath, tak tam byl na hostování, tam prakticky začal s kariérou. Dokonce v té době hráli i Champions League a měli opravdu silné mužstvo. Bylo vidět, že je to takový specifický hráč malé postavy, ale strašně šikovný,“ vzpomínal na Lahma David Jarolím, který se s ním mnohokrát setkal během svého působení v německé nejvyšší lize.

Oznámení o ukončení kariéry ho stejně jako mnoho dalších lidí překvapilo, nicméně rozhodnutí sedminásobného vítěze Bundesligy chápe.

„Patřil k tahounům i reprezentace, ale zase na druhou stranu, když si člověk vezme, jak brzo začínal v reprezentaci, a kolik úspěchů už měl. Není to jednoduché se motivovat pod neustálým obrovským tlakem. On je vůdčím typem, je to kapitán Bayernu, pořád jít dopředu a být příkladem není jendoduché.“

Příkladem bude Philipp Lahm ještě celou jarní část letošní sezony. Během ní může ještě rozšířit svojí úctyhodnou sbírku trofejí. Minimálně v německé Bundeslize má velkou šanci přidat osmou korunku.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme