‚Museli bychom tu mít mimozemšťany, aby se něco změnilo.‘ Rumunský venkov se k protestům nepřipojil

Už skoro dva týdny se v centrech rumunských měst scházejí lidé na demonstracích. Protestují proti korupci a vládě, která ji podle nich chtěla tolerovat. I když nakonec kabinet premiéra Sorina Grindeanua vládní nařízení promíjející některá korupční chování sám stáhl, lidi to neuklidnilo. Protestují hlavně obyvatelé měst. Na rozbujelou korupci si ale stěžují i lidé na venkově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adrinana.JPG

Adrinana.JPG | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Například pan Petrika si protesty odůvodňuje takto: "To, co tu teď prožíváme, je důsledek 50 let vlády komunistů. Budeme potřebovat dalších 50 let, abychom se z toho hospodářského a společenského marasmu dostali. Jenže, kdo nás z toho dostane. V politice jsou stále stejní lidé. Asi bychom tu měli mít mimozemšťany, aby se něco změnilo."

Petryka.JPG | Foto: Pavel Novák
Přehrát

00:00 / 00:00

Rumunský venkov není zvyklý se proti vládě bouřit. Reportáž Pavla Nováka

Ne všichni na venkově se ale o protesty proti korupci a vládě zajímají. Paní Adriana z města Giurgiu si myslí, že lidé na demonstracích ani sami nevědí, co chtějí. Vládu si přece Rumuni sami zvolili, tak proč ji teď svrhávat? Pro Adrianu, která prodává zeleninu, kdoulové kompoty a nakládané feferonky je důležitější, aby vláda zvýšila platy a důchody. Co se děje na ulicích, to ji nezajímá.

I paní Adrianě vadí rozbujelá korupce a chce, aby zmizela, neví ale co by ona proti ní zmohla? Nechce se proti nikomu bouřit.

Podobný postoj je na rumunském venkově častý. Život je tam těžký a lidé jsou zvyklí ho takový přijímat a nebouřit se proti systému.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme