GEN se po 15 letech vrací na obrazovky pod taktovkou Marhoula, Zelenky i Mádla

12. leden 2017

Gen je jednotka informace, podle níž se vytváří podoba organismu. A GEN je také nejrozsáhlejší dokumentární projekt České televize, ve kterém hrají geny docela důležitou roli. Jaké geny má topmodelka Eva Herzigová? Nové pokračování přichází po 15 letech. Jaká je úloha dramaturga v tomto projektu?

„Myslím, že je to správný projekt ve správnou dobu. Cyklus GEN se snaží přinášet pozitivní vzory a ukazuje osobnosti jejichž dovednosti a činy už byly nějak zhodnoceny časem. Dnes je ta role taková, že lidé hledají skutečné osobnosti. Kritéria výběru osobností je právě to, co by jim cyklus měl nabídnout,“ říká televizní dramaturg Jan Smrž.


Na koho se tedy můžeme každou neděli těšit? Z řad režisérů se představí Václav Marhoul, Petr Zelenka nebo Jiří Mádl. Na televizních obrazovkách se setkáte s osobnostmi jako je generál Petr Pavel, topmodelka Eva Herzigová, publicista Karel Hvížďala a další.

Portréty GEN jsou pro diváky přitažlivé tím, že ukazují osobnosti zblízka a v soukromí ve své bezprostřednosti. To se daří převážně díky tomu, že volí režiséry, kteří již s danou osobností spolupracovali. Jedinečnost projektu je dána nejen přehlídkou zajímavých lidí na obrazovce, ale také režisérskými osobnostmi.

Co má společného GEN a Máte slovo s Michaelou Jílkovou? Dramaturga

Jiří Mádl

„Podle mého názoru je to jediný nekorektní diskuzní pořad, který na českých televizích máme, a to v tom smyslu, že tam máme diváky. Diváci jsou schopní svými obyčejnými otázkami odzbrojit všechny politiky, akademiky a odborníky, které k tématu pozveme,“ doplňuje Jan Smrž.

Jaká je Jílková v zákulisí? Čekají nás další díly GENU? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: špo , jaw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.