Zemřela Jarmila Šuláková. 'Královně lidové písně' bylo 87 let

Po krátké nemoci v sobotu ve vsetínské nemocnici zemřela moravská folklórní zpěvačka Jarmila Šuláková. Potvrdila to Silvia Hrachová, která zastupuje skupinu Fleret, s níž zpěvačka vystupovala. Šulákové, která se lidové muzice věnovala od mládí, bylo 87 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarmila Šuláková

Jarmila Šuláková | Foto: Fleret

Jarmila Šuláková ještě donedávna vystupovala s cimbálovými soubory a se skupinou Fleret v letech 1995 až 2011. Uměla rozezpívat amfiteátr folkové Zahrady i příznivce tvrdší muziky na festivalu Rock for People.

"Odešla legenda... R.I.P. Jarmilko!!!" napsala skupina Fleret na Facebooku.

Šuláková se vyučila švadlenou, ale od roku 1950 byla třicet pět let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. V roce 1948 začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta.

V počátcích 50. let začala zpívat se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět.

Orwellovo 1984 jde na odbyt jako nikdy před tím. Lidé si ho pojí s Trumpem

Číst článek

Vždycky si přála studovat muziku, to se jí nesplnilo. "Tož přesto všechno, i bez té školy jsem to snad zvládla i na tu jedničku," okomentovala svou kariéru. Společně s Jožkou Černým a dalšími bylo její jméno skoro synonymem pro lidovou písničku, stala se i národní umělkyní.

To všechno stihla prakticky ve svém volném čase při občanském povolání. Od roku 1950 stála 35 let za pultem vsetínské prodejny gramodesek. Práce mezi lidmi ji bavila. Poznala tu všechny žánry a s humorem brala i to, když některý zákazník "tu uškřékanů Šuláčku" nemusel. Sama měla ráda i vážnou hudbu, jazz či folk.

"Člověk musí být čilý, dokud mu zdraví aspoň trochu slouží. A když ani hlas nezlobí, proč bychom lidem nerozdali ještě pár písniček," říkala Šuláková, která začala začátkem devadesátých let spolupracovat se skupinou Fleret.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme