V Česku se rozrůstá síť vkladomatů. Na mnoha místech nahrazují bankovní pobočky

Obliba vkladomatů mezi lidmi roste. I to je důvod, proč těchto přístrojů v Česku přibývá. V současnosti jich je skoro osm stovek, další desítky plánují banky zprovoznit i letos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výběr z bankomatu (ilustrační foto)

Výběr z bankomatu (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Nejprve vloží kartu do bankomatu, zadá pin ke své kartě a vybere si, jestli chce vkládat na vlastní nebo cizí účet,“ popisuje manažer bankomatové sítě UniCredit Bank Daniel Hůla, jak vložit peníze na účet bez front a v jakoukoli denní dobu.

Nejčastěji službu využívají živnostníci při vkládání denních tržeb, potvrzuje Hůla. "Běžný klient využije náš vkladomat třikrát během měsíce, u živnostníků a drobných podnikatelů je to dvacekrát měsíčně. Je to 60 tisíc na jeden vklad."

Na stopě ukrajinského byznysu s českými vízy: pohovor a fiktivní potvrzení vyjdou na tisíce korun

Číst článek

Uložené peníze se na účtu klienta objeví téměř hned. I to je důvod, proč si vkladomaty lidé oblíbili. „Pracuju od rána až do večera do šesti, tak banky už mají většinou zavřeno, takže vkladomat je pro mě opravdu záchranou,“ říká jedna z návštěvnic pobočky.

Právě vkladomaty chtějí někde banky zřizovat místo poboček, které ruší nebo slučují. Kvůli nízké návštěvnosti se bankám jejich provoz nevyplatí.

Podle Patrika Nachera z portálu bankovnipoplatky.com vkladomaty zčásti nahrazují zaměstnance pobočky. "Bude trend do budoucna, že bankomaty budou nabízet širší a širší škálu služeb tak, aby v zásadě nahradily služby poboček. Dneska už můžete z bankomatu vybírat, vkládat, měnit PIN, poslat nějaké příkazy."

Takzvané chytré bankomaty chce letos klientům nabídnout i Mbank. Do dvou let plánuje spustit až 70 přístrojů. Síť chce letos rozšiřit třeba Komerční banka, která má v současnosti nejvíc vkladomatů. Do konce roku jich má být celkem 260.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme