Alfa samec není agresivní, ale klidný a sebejistý. Učte se od vlků, radí vědci

Málokteří živočichové k sobě mají tak blízko jako lidé a vlci. Alespoň k takovému závěru došli američtí pozorovatelé. Podobně jako lidé žijí v rodinách a snadno se u nich dají rozeznat společenské struktury. Vlci tak dávají jasný smysl výrazu „alfa samec“, který má ale jiný význam, než si většina lidí myslí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlk

Vlk | Foto: tpsdave, pixabay.com

Alfa jedinec je ve skupině sociálně žijících živočichů ten, kterého ostatní jedinci následují. Lidé často používají tento termín ve smyslu muže, který dokáže demonstrovat svou sílu. Tato představa ale vychází z neporozumění reálného stavu.

Pozorování volně žijící smečky vlků v Yellowstonském národním parku prokázalo, že vůdcovství smečky není vymoženo silou. Vůdce není k ostatním ani panovačný ani agresivní, píše se v článku pro Reader's Digest.

To potvrzuje i další vědec zkoumající vlky Rick McIntyre. „Hlavní charakteristikou alfa samce ve vlčích smečkách je tichá sebejistota. Ví, co má udělat, co je nejlepší pro jeho smečku. Vede svým příkladem. A přitom všem je velmi klidný.“

Rarita z fotopasti v polských horách. Zubr, tři jeleni a medvěd se sešli na jedné fotce

Číst článek

Důležité je, že alfa samci nejsou agresivní. Nemusejí být. „Vezměte si emocionálně stabilního muže nebo velkého šampiona. Cokoliv co musel prokázat, bylo dokázáno,“ říká odborník.

Tato tvrzení potvrzuje i evoluce. „Představte si dva lidské kmeny. Větší šanci na přežití bude mít ten, který bude lépe spolupracovat, sdílet a bude méně násilný vůči sobě.“

Alfa samec tak může být významným hráčem v úspěšném lovu, ale po ulovení kořisti, může v klidu odstoupit a spát, dokud jeho smečka není najezená a plná.

McIntyre strávil pozorováním a studováním vlků dvacet let. Smečky v Yellostoneském národním parku stopoval pomocí radiolokátoru umístěného v jednom ze členů smečky. Během té doby vědec málokdy viděl alfa samce chovat se agresivně vůči ostatním členům smečky. Ti jsou totiž členy jeho rodiny – přátelé, potomci i sourozenci.

Stereotyp alfa samce by tak měl doznat změny. Muži by se podle experta měli od vlků naučit pár věcí: méně vrčení, více důvěry, jít příkladem, být oddaný péči a obraně rodiny a sdílet odpovědnost.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme