Babiš ke zprávě Freedom House: Nejsme populisté ani hrozba pro českou demokracii

Andrej Babiš nepovažuje své hnutí a jeho volební výsledek v letošních parlamentních volbách za milník vývoje české demokracie, jak jej nazvala výroční zpráva americké nevládní organizace Freedom House. Ta zařadila Česko na seznam zemí, kterých se v roce 2017 může týkat takzvaný bod zlomu v oblasti demokracie. Důvodem je podle organizace právě 'populistické a nacionalistické' hnutí ministra financí. "Takových organizací, které o nás mluví negativně na objednávku je hodně," řekl Babiš Zpravodajskému webu Českého rozhlasu. Zatímco populismus odmítá, k nacionalismu se hlásí. 'Czech first,' dodal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Ostře sledované Česko: hnutí ANO může změnit vývoj demokracie v zemi, píše Freedom House

Číst článek

S výsledky zprávy se ale Babiš zatím nestačil seznámit. Americká nevládní organizace Freedom House každý rok zveřejňuje výroční zprávu Freedom in the World, jejíž součástí je i seznam zemí, kterých se může týkat takzvaný bod zlomu v oblasti demokracie. Česká republika na tom je v indexu organizace dosud velmi dobře, letos si však zaslouží zvýšenou pozornost: „Říjnové volby v roce 2017 ukáží, zda vyhraje nebo prohraje populistické a nacionalistické hnutí ANO, které bylo srovnáváno s vládnoucími stranami v Maďarsku a Polsku,“ stojí ve zprávě. Jako bod zvratu pro vývoj české postkomunistické historie Babiše označil v dubnu 2015 také americký server Foreign policy.

Výroční zpráva Freedom in the Worldhodnotí stav politických práv a občanských svobod ve světě. Skládá se z numerických hodnocení a podpůrných textů o 195 zemích a 14 teritoriích. Zprávu organizace vydává od roku 1973. Externí analytici při posuzování zemí a teritorií užívají kombinace výzkumu, konzultace s lokálními zdroji a informacemi z novinových článků, nevládních organizací, vlád a celé řady dalších zdrojů. Odborní poradci a regionální specialisté potom překontrolují závěry analytiků. Konečný produkt představuje koncensus analytiků, odborníků a zaměstnanců Freedom House.

Americká organizace Freedom House ve své letošní výroční zprávě spojila hnutí ANO s vývojem demokracie v České republice. Už jste se se zprávou stačil seznámit?

Nestačil, až si ji přečtu, můžu se vyjádřit. Samozřejmě takových organizací, které o nás mluví negativně na objednávku je hodně.

Myslíte, že Freedom House jedná na objednávku?

Tak asi je pod vlivem různých lživých zpráv, které bývají v českých médiích například. Já to nevím a nemám pocit, že jsem hrozba pro českou demokracii. Volili mě občané, věděli co vlastním, nic proti demokracii jsem tady neudělal, naše hnutí je demokratické, takže vůbec nechápu to stanovisko, z čeho vychází a jak říkám, já to (Freedom House – pozn. red.) neznám. Jsou tady různé instituce jako Evropské hodnoty, ty taky něco povídají a taky je někdo financuje. Pana (Davida) Ondračku a Transparency International taky někdo financuje, některá ministerstva. Takže o nezávislosti některých těchto institucí je těžké mluvit.

Výroční zpráva ANO označila nejen za populistickou, ale také nacionalistickou stranu. Co na to říkáte?

Fakt? Tak to je vyznamenání. Ano, já se k tomu hlásím, že bojuju za české zájmy v Evropě. Takže „Czech first“ jak říká pan prezident Trump. A populističtí nejsme, protože na žebříčku podle Politico.eu, který vyhlásil všechny populistické strany, jako třeba Hnutí pěti hvězd Beppa Grilla v Itálii, tak tam jsme nebyli. Dokonce naše ALDE (liberální frakce Evropského parlamentu, které je hnutí ANO členem – pozn. red.) členství Grilla ani nepřijala.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme