Gaucka vystřídá Steinmeier. Nový německý prezident chce lidem dodávat odvahu

Spolkové shromáždění zvolilo v Berlíně drtivou většinou novým německým prezidentem Frank-Waltera Steinmeiera. Na bývalém ministru zahraničních věcí se už dříve shodla vládní koalice. Do úřadu nastoupí oficiálně 19. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier | Foto: U.S. Department of State, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

„Spolkový prezident nesmí být v žádném případě někým, kdo zjednodušuje, musí dodávat odvahu," tak nedávno nastínil Steinmeier novinářům svou představu toho, jakým prezidentem by chtěl být. „Chtěl bych probudit síly, které dřímají v této společnosti, chci je podporovat a udělám pro to vše, co bude v mých silách," dodal.

Sociální demokrat, dvojnásobný ministr zahraničních věcí a neúspěšný kandidát na kancléře Frank-Walter Steinmeier se stane v pořadí 12. spolkovým prezidentem.

„Nestává se zase tak často, že se kluk z vesnice stane spolkovým prezidentem. Musím ale dodat, že je pochopitelně pilný a svědomitý a bez práce, nejsou koláče,“ hodnotila kariéru svého syna Ursula Steinmeierová v rozhovoru pro německou televizi.

Steinmeier se narodil v Severním Porýní Vestfálsku v roce 1956. Otec byl truhlářem, on sám vystudoval práva. „Dokáže dlouhé hodiny vyjednávat a hledat i tu nejmenší možnou shodu mezi dvěma protichůdnými stranami. Je to dobrý vyjednávač a to je silná stránka,“ řekl Steinmeierův životopisec Lars Geiges a autor jeho biografie, která vyšla na přelomu letošního roku.

Nejzásadnější počin příštího prezidenta je největší sociální reforma v novodobě historii Německa, takzvaná Agenda 2010, kterou připravil pro Gerharda Schrödera. „K čemu tato agenda vedla je známé. Rozpoltila sociální demokracii a nepřímo tak posílila levicovou stranu Die Linke. Zároveň tato reforma z hospodářsky skomírajícího Německa udělala ekonomickou lokomotivu Evropy,“ dodal Geiges.

Steinmeier byl dvakrát ministrem zahraničních věcí, vždy ve vládě kancléřky Angely Merkelové. Od roku 2005 a potom od roku 2013.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme