Erdogan chce dobýt Rakku, jeho armáda se ale zastavila v bojích o Al-Báb

Konečným cílem turecké vojenské operace v Sýrii není pouze znovudobytí města Al-Báb na radikálech z Islámského státu (IS), ale vyčištění pohraniční oblasti včetně města Rakky od džihádistů. Na tiskové konferenci před odletem na oficiální návštěvu Bahrajnu, Saúdské Arábie a Kataru to v neděli řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan | Zdroj: Reuters

„Až ukončíme operaci v Al-Bábu, budou našimi dalšími cíli města Manbidž a Rakka. Záměrem je vytvořit bezpečnou oblast o rozloze čtyř až pěti tisíc kilometrů čtverečních tím, že území vyčistíme od teroristů. Naše síly už vstoupily do Al-Bábu a Islámský stát začíná město opouštět. Zbytek už je otázkou času,“ prohlásil v neděli Erdogan

„Vzhledem k výrazně méně bojovnému stylu projevu, který je u něj jinak běžný, to vypadá, že sám si není příliš jistý, zda plány se dají uskutečnit," hodnotí Erdoganův nejnovější projev blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Exilová organizace SOHR nepotvrdila prezidentovo tvrzení, že turečtí vojáci jsou už v centru Al-Bábu. Informovala ale o intenzivních bojích na severním, západním a jižním okraji tohoto města, tureckém bombardování a dělostřelecké palbě.

Turecko dlouho prosazuje zřízení "bezpečné zóny" pro civilisty na severu Sýrie, odkud by byli vytlačeni bojovníci IS a kurdských milicí YPG. Taková oblast by ale podle Ankary musela být chráněna bezletovou zónou.

Erdogan podle agentury Reuters řekl, že o tomto záměru znovu jednal se Spojenými státy a Ruskem. Turecko je podle něj připraveno zajistit práce na infrastruktuře v dané oblasti, pomoci bránit migraci obyvatelstva ze Sýrie a umožnit těm, kdo uprchli do Turecka, návrat domů.

V ulicích syrského Al-Bábu se bojuje. Turecká armáda přišla o desítky bojovníků

Číst článek

Turecká ofenziva proti IS v Sýrii začala loni v srpnu a už v prosinci se prakticky zastavila před prvním větším městem Al-Báb. Od té doby se prakticky nepohnula.

„Prezidentovy plány o dobytí Rakky tak při pohledu na mapu vypadají naprosto nereálně, protože město je vzdálené ještě stovky kilometrů od současné fronty. Mluví také o dobytí Manbidže, tam by ale musel nasadit obrovskou vojenskou sílu proti skupinám syrských Kurdů," říká Macháček.

Podle něj jde spíše proklamace než nějaký reálný plán. Podle Erdogana IS postupně Al-Báb opouští, podle některých neověřených zpráv naopak do města přicházejí posily islamistů. Teď o víkendu to mělo být asi 150 mužů, upozornil Macháček.

Boje budou podle Machčka zřejmě ještě velice tvrdé a dá se očekávat, že i v řadách tureckých vojáku budou mít další oběti. Během celé ofenzivy už přišla turecká armáda o 60 svých mužů.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme