Cenám BAFTA kraloval hollywoodský snímek La La Land. Zabodoval i britský film Já, Daniel Blake

Letošní ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) ovládl hollywoodský snímek La La Land. Snímek režiséra Damiena Chazella získal i trofej za nejlepší režii a nejlepší herečku v hlavní roli Emmu Stoneovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění | Zdroj: Reuters

Kritiky vysoce hodnocený snímek, který vypráví příběh lásky jazzového hudebníka a herečky, tak pokračuje ve sbírání filmových cen, jež by mohl završit oscarovým triumfem na konci února. Dvaatřicetiletý režisér a autor scénáře Chazelle se před týdnem stal nejmladším nositelem ceny Asociace filmových režisérů (DGA). Počátkem ledna jeho snímek ovládl prestižní americké Zlaté glóby.

Dvě trofeje BAFTA v neděli získal film Místo u moře - cenu za nejlepší mužskou roli, kterou ztvárnil Američan Casey Affleck, a cenu za nejlepší scénář, která putuje do rukou jeho krajana Kennetha Lonergana.

Američanka Viola Davisová byla oceněna za nejlepší herečku ve vedlejší roli v sociálně laděném filmu o amerických černoších Fences (Ploty). Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Brit Dev Patel za působení v dramatu o indickém chlapci Lion (Lev).

Cenu za nejlepší dokumentární film obdržel snímek The 13th (Třináctý) režisérky Avy DuVernayové, který odkazuje na 13. dodatek ústavy USA, kterým bylo zrušeno v této zemi otroctví.

Na udílení cen BAFTA přišel i princ William a vévodkyně z Cambridge Kate | Foto: Reuters

Cenu za nejlepší britský film získalo sociální drama Já, Daniel Blake, které vypráví příběh padesátníka, jenž se po infarktu ocitne ve vyčerpávajícím procesu žádostí o sociální dávky.

Loni byl nejlepším filmem vyhlášen americký snímek Zmrtvýchvstání, který získal i další hlavní ceny. Trofej pro nejlepšího herce si odnesl představitel hlavní role Leonardo DiCaprio.

Podobně jako Zlaté glóby jsou ceny BAFTA považovány za předzvěst Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd, které budou uděleny 26. února v Los Angeles.

V obecenstvu při nedělním udílení cen BAFTA bylo mnoho celebrit včetně nejsledovanějšího páru britské královské rodiny - prince Williama, který je po svém otci Charlesovi druhým v pořadí následníků britského trůnu, a jeho manželky Kate.

William, který je předsedou BAFTA, předal takzvanou cenu přátelství za celoživotní dílo americkému režisérovi a herci Melu Brooksovi, kterého označil za „extrémně talentovaného“. Zažertoval si, že akademii již došli herci a proto se na pódiu nakonec zjevil i on. Devadesátiletý Brooks poděkoval akademii za „dobrý výběr“, což označil za obzvláště dojemné, protože šlo o Američana.

ČTK, Lukáš Řezník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme