Nejvyšší přehradě v USA hrozí protržení. Uřady povolaly Národní gardu a evakuují statisíce lidí

VIDEO V ČLÁNKU. Trhlina v nejvyšší americké nádrži stále roste. Vážné škody na Orovillské přehradě v severní Kalifornii zřejmě způsobila eroze. Z okolí nádrže už uteklo na 200 000 lidí. Úřady se ale snaží nejen dostat obyvatele do bezpečí, ale také zastavit nebo alespoň zpomalit únik vody. V případě protržení poškozeného nouzového přepadu hrozí nekontrolované zaplavení území, varovaly úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přehrada Oroville v severní Kalifornii, které hrozí protržení.

Přehrada Oroville v severní Kalifornii, které hrozí protržení. | Zdroj: Reuters

Ve snaze získat vodu pod kontrolu pomáhá i americká Národní garda, jak televizi CNN řekl Doug Carlson z kalifornského ministerstva pro vodní zdroje.

Vrtulníky gardy shazují na strategická místa, kde voda přetéká, pytle s kameny a obřími balvany, jimiž hráz zpevňují. Carlson nicméně přiznává, že není jisté, zda to bude stačit.

55 let přehrady Orlík: Porovnejte si letecké snímky krajiny před napuštěním nádrže se současností

Číst článek

"Byla nařízena okamžitá evakuace pod přehradou Oroville a v oblastech podél toku (řeky Feather). Toto není cvičení, toto není cvičení," oznámil v neděli na sociálních sítích místní šerif. Silnice vedoucí na jih směrem k Sacramentu byly po vyhlášení evakuace ucpané.

Kolem 1:30 SEČ kalifornské úřady uvedly, že hrozí, že se "v příští hodině protrhne nouzový přepad". Podle agentury Reuters se ale varování nenaplnilo a nouzový přepad dál drží pohromadě.

Přehrada Oroville v severní Kalifornii, které hrozí protržení. | Foto: Reuters

Chyběly kusy betonu

Vodu z přehrady začaly úřady vypouštět už ve čtvrtek, poté co si všimly, že v přepadu na přehradě už chybí kusy betonu. Voda v nádrži před tím výrazně stoupla v důsledku vytrvalých dešťů.

"Vypouštíme teď 100 000 kubických stop (30 480 kubických metrů) za sekundu. Tento objem vody poteče tak dlouho, dokud to půjde. Cílem je snížit hladinu jezera o asi 50 stop (15,2 metru)," upřesnil na tiskové konferenci šéf kalifornských hasičů Kevin Lawson.

Kalifornský guvernér Jerry Brown požádal už v pátek federální agenturu pro krizové situace o vyhlášení nouzového stavu kvůli nebezpečí záplav a sesuvů půdy.

V sobotu už začala voda z přehrady téci přes nouzový přepad poprvé v téměř padesátileté historii tohoto 230 metrů vysokého stavebního díla. Přes dva kilometry dlouhá umělá nádrž dokáže pojmout přes čtyři kubické kilometry vody, což je zhruba třikrát víc než celá Vltavská kaskáda. V případě protržení přehrady by voda během několika málo hodin zaplavila území o rozloze přibližně šestnáct set kilometrů čtverečních. Úřady doufají, že se jim podaří trhlinu zasypat kamením z helikoptér.

Přestože v neděli v noci úřady oznámily, že hladina vody poklesla, obavy vzbuzují meteorologové, kteří v týdnu předpovídají bouřky. Vodohospodáři varují, že situace je nepředvídatelná. "Jakmile máte takovouto škodu, je to katastrofické," uvedl šéf úřadu Bill Croyle na tiskové konferenci. Zdůraznil však, že samotná přehrada nebyla poškozením přepadu narušena. Rozhodnutí vydat příkaz k evakuaci bylo podle něj "těžké, ale správné".

'Pobrali jsme, co jsme mohli'

Ohroženou oblast opustily v uplynulých hodinách desítky tisíc lidí a na silnicích brzy vznikly dlouhé kolony. 23letá učitelka v mateřské škole Belen Castanedová utekla ze svého domova v městečku Biggs v neděli odpoledne. Ve dvou autech spolu s ní vyrazili i její rodiče a tři sestry.

Dobrovolně hlídkují na přehradě a pomáhají zraněným i těm, kdo se propadnou ledem

Číst článek

"Všichni jsme panikařili. Pobrali jsme, co jsme mohli," řekla Castanedová LA Times. Rodina se zaměřila na věci, které nelze nahradit: "staré rodinné fotky, které jsme si přivezli z Mexika, a rodné listy."

James Nash, 86letý veterán korejské války a šéfkuchař v penzi, se o nebezpečí dozvěděl od svého domácího. Zprvu si nevěděl rady, kam se má obrátit. Nakonec vyrazil na kole, vybavený malou taškou s holicími potřebami, osuškou a papírovými ručníky.

Záplav se Nash nebojí. Vzpomíná si na rok 1997, kdy úřady také nakázaly evakuaci - tehdy příkaz ignoroval a nic se mu nestalo. Věří, že podobné to bude i dnes, ale domů se pro jistotu zatím nevrací, popsaly LA Times.

V sobotu už začala voda z přehrady téci přes nouzový přepad poprvé v téměř padesátileté historii tohoto 230 metrů vysokého stavebního díla. | Foto: Reuters

Marie Machytková, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme