Červeno-žluto-modrý protest. Demonstranti v Rumunsku vytvořili živou vlajku

OBRAZEM. Desítky tisíc lidí přišly v neděli večer na náměstí Vítězství v Bukurešti před sídlo rumunské vlády, aby vytvořily obří živou národní zástavu. Demonstrovaly tak svou nespokojenost s vládou, která se snaží zmírnit trestání korupce. Proto lidé demonstrují na bukurešťském náměstí už dva týdny. Teď se dav změnil v mamutí rumunskou vlajku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstranti na náměstí Vítězství v Bukurešti vytvořili rumunskou vlajku

Protivládní demonstranti na náměstí Vítězství v Bukurešti vytvořili rumunskou vlajku | Zdroj: Reuters

„Snažíme se vytvořit trojbarevnou vlajku, tedy červeno-žluto-modrou. Já se jmenuji Jokut a rozdávám žluté papíry,“ vysvětlil jeden z demonstrantů.

Lidé ve žlutém sektoru měli na hlavách třeba žlutá trička, někdo si dokonce přinesl žlutou houpací síť.

Paní Kristiana muchlala v podpaží velký žlutý balík. Nic jiného žlutého než prostěradlo totiž doma nenašla. „Přišla jsem sem pro děti, pro sebe a pro pravdu,“ řekla s tím, že nechce, aby děti odcházely z Rumunska proto, že v této zemi nechtějí žít.

V devět hodin večer všichni zvedli nad hlavy barevné papíry, šály, prostěradla, látky či bundy a vytvořili velkou rumunskou vlajku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na protivládní demonstraci v Bukurešti protestující vytvořili rumunskou trikolóru

Nejvyšší účast za poslední dny

Na demonstrace na Náměstí vítězství v posledních dnech přicházelo maximálně 5000 lidí, v neděli ale bylo prostranství před úřadem vlády plné a dav se rozprostřel i do okolních ulic.

Rumunská vláda se přesto nevzdává myšlenky novelizovat trestní zákoník. Nově jmenovaná ministryně spravedlnosti Ana Birchalová chce v parlamentu prosazovat zrušené vládní nařízení zmírňující stíhání korupce.

V Bukurešti a dalších rumunských městech ale pokračují demonstrace proti korupci požadující demisi celé vlády premiéra Sorina Grindeanua.

Protivládní demonstranti na náměstí Vítězství v Bukurešti vytvořili rumunskou vlajku | Foto: Reuters

dab, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme