Testem nové balistické rakety Severní Korea porušila rezoluce Rady bezpečnosti a mezinárodní právo

Japonsko, Spojené státy a Jižní Korea žádají o svolání Rady bezpečnosti OSN. Důvodem je nedělní raketový test, který provedla Severní Korea. Podle té se úspěšně podařilo vyzkoušet zcela nový zbraňový systém, který je schopen nést jadernou hlavici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská televize informuje o odpálení rakety z území svého severního souseda.

Jihokorejská televize informuje o odpálení rakety z území svého severního souseda. | Zdroj: Reuters

Podle amerických zdrojů by se nejvyšší orgán Organizace měl sejít ještě v pondělí. Tokio, Soul a Washington o to požádaly společně kvůli tomu, že testem balistické rakety Severní Korea porušila rezoluce Rady bezpečnosti a mezinárodní právo, které této zemi podobné kroky zapovídají mimo jiné kvůli jejím jaderným testům.

Spojené státy, Japonsko i Jižní Korea už test odsoudily. Podle obou zmíněných východoasijských zemí je to cílená vojenská provokace namířená proti novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. A ten už také reagoval.

Severní Korea vyzkoušela další raketu. Porušila rezoluci Rady bezpečnosti, tvrdí Spojené státy a Japonsko

Číst článek

„Chci, aby všichni věděli, že Spojené státy stojí za Japonskem. Je to skvělý spojenec. Stoprocentně,“ řekl Trump při společné tiskové konferenci s Japonským premiérem Šinzó Abem. Právě to, že Pchjongjang raketu otestoval v době, kdy byl japonský premiér ve Spojených státech, podle Tokia zřetelně dokazuje, že cílem je provokace. Japonsko už podalo oficiální protest skrze svou ambasádu v čínském Pekingu.

Čína, tedy klíčový partner Pchjongjangu, mezitím mlčí. Tento člen Rady bezpečnosti OSN je jediný stát, který se stalinistickým režimem v Pchjongjangu komunikuje a v poslední době se snaží omezit alespoň jaderné aktivity vůdce Kim Čong-una.

Tisíce kilometrů doletu

Jihokorejské vojenské zdroje potvrdily, že raketa je novým typem střely, která ke startu používá pevné palivo - přesněji řečeno stlačený plyn - což je technologie užívaná u raket odpalovaných z ponorek. Raketa Pukguksong-2 je současně upraveným typem střely Musudan, což je severokorejská balistická raketa středního doletu.

Podle severokorejské státní tiskové agentury je právě otestovaná raketa Pukguksong-2 schopná nést jadernou hlavici. Je to novější verze už dříve testované střely známé jako Musudan, která má dolet asi 3 tisíce kilometrů. To znamená, že kromě celého území jižního souseda dokáže zasáhnout i prakticky celé území Japonska. Kromě toho Pchjongjang testuje i takzvané mezikontinentální balistické rakety - rakety dlouhého doletu, které jsou schopné zasáhnout i americkou pevninu.

Testovaná raketa vyletěla podle amerických vojenských zdrojů do výšky asi 550 kilometrů, a pak spadla do Japonského moře asi 500 kilometrů od místa odpálení - což byla vojenská základna Panghyon západě země. Podle amerických vojenských analytiků to ukazuje, že test byl současně připraven tak, aby raketa klesla zpátky do moře dříve, než by mohla ohrozit japonské území.

Právě Japonsko a Jižní Korea se severokorejských raketových testů nejvíce obávají, mimo jiné i kvůli jadernému programu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme