Před 25 lety schválilo USA připojení sálového počítače ČVUT k internetu. Začala nová éra

13. únor 2017

Postaral se o to tým nadšenců. Sálový počítač IBM v Praze po pevném okruhu propojili s výpočetním centrem univerzity v Rakouském Linci. Česko se stalo 39. zemí připojenou k internetu.

„Museli jsme pro americké orgány vyplnit prohlášení, že to zařízení bude pouze na té adrese na které je uvedeno a že ho nepoužijeme k vývoji jaderných a chemických zbraní,“ vzpomíná na začátky Jan Gruntorád. „Vize, že internet budeme mít doma, nás ani nenapadla. Technologicky ta situace byla úplně jiná.“

Internet tehdy vypadal velmi rozdílně od toho, který známe dnes. Je běžné, že se díváme na video, stahujeme velké soubory, sledujeme živé videopřenosy. Internet je dnes multimediální službou. Začátky internetu byly o textu. Vyměňovaly se malé emaily, služby, které se ovládaly textově. Stahovat video při tehdejších kapacitách linek a rychlostech nebylo možné.

„Dá se odhadnout, jaké změny teď internet čekají? „Obrovská změna přišla v okamžiku, kdy na něm začaly vznikat první komerční služby, vstoupily do něj peníze a široká veřejnost. Prostupuje všechny oblasti našeho života a tohle bude pokračovat,“ vysvětluje David Slížek ze serveru Lupa.cz.

autor: jaw
Spustit audio