Za vědomé šíření HIV dostal muž ze Zlínska osm let, navíc je obžalován z přijetí úplatku

Krajský soud ve Zlíně uložil Pavlu Sousedíkovi z Vizovic na Zlínsku osm let vězení za vědomé šíření viru HIV. Muž podle obžaloby jednoho muže virem nakazil a druhého riziku nákazy vystavil. Vinu ale odmítá. Tvrdí, že partnery o své nemoci předem informoval a s nakaženým navíc údajně pohlavní styk vůbec neměl. Sousedíkovi hrozilo až 12 let. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Sousedík byl za vědomé šíření viru HIV odsouzen k osmi letům vězení

Pavel Sousedík byl za vědomé šíření viru HIV odsouzen k osmi letům vězení | Zdroj: ČTK

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová označila Sousedíkovo jednání za sobecké, zavrženíhodné a nezodpovědné. „S vědomím, že trpí závažnou nemocí, opakovaně poučován odborným lékařským personálem, jak se má chovat, jak je to nakažlivé, čeho se má vyvarovat, přesto toho nedbal a dopadlo to tak, že pana poškozeného tímto virem nakazil. Uspokojení vlastních potřeb upřednostnil nad zdravím a životem dalšího člověka,“ uvedla Šperlichová.

Čech obžalovaný z šíření HIV dostal v Thajsku pokutu. Za prošlé vízum musí zaplatit 717 korun

Číst článek

Podle státního zástupce Lea Foltýna obžalovaný nakazil v červnu 2013 ve svém bydlišti čtyřiatřicetiletého muže a v říjnu 2014 měl nechráněný pohlavní styk s pětačtyřicetiletým mužem v hotelu v Brně. Druhý z mužů nebyl podle Foltýna nakažen jen shodou šťastných náhod, což nezáleželo na vůli obžalovaného. Třiapadesátiletý Sousedík je stíhán pro těžké ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci.

Obžalovaný je HIV pozitivní od roku 2005, dříve se léčil i na syfilis. U soudu řekl, že se HIV nakazil, když poskytoval první pomoc při dopravní nehodě.

Výběr případů vědomého šíření HIV v Česku:
Jana Zháněla
, bývalého ředitele Městské nemocnice Ostrava, našli v roce 2012 oběšeného. Televize Nova později uvedla, že Zháněl tajil před svými sexuálními partnery svoje nakažení a hrozilo mu trestní stíhání a až osm let ve vězení.
Rudolf Martin Novák za ohrožování virem HIV dostal v květnu 2012 šest let vězení. O své nákaze věděl od roku 2001, pracoval v několika nemocnicích a hotelích.
Na 30 mužů podali pražští hygienici v roce 2016 trestní oznámení. Muži prý věděli, že jsou HIV pozitivní, přesto dál provozovali nechráněný sex. Podle šéfa AIDS centra Nemocnice Na Bulovce Ladislava Machaly jde o homosexuální muže původem z Prahy, z nichž někteří mají prestižní povolání.

Vinu na nakažení mladšího z poškozených odmítl, tvrdí, že žádný sex s ním neměl. Nechráněný pohlavní styk s druhým z mužů přiznal s tím, že ho o své nemoci informoval. Rozsudek označil Sousedík za zaujatý a na místě se odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Trest podle něj odpovídá i způsobu života obžalovaného.

Od žadatelů o zbrojní průkaz údajně bral úplatky

Podle znalkyně, lékařky Markéty Petrovové, byl Sousedík opakovaně poučen, jak se při své nemoci má chovat. Znalkyně však jeho chování označila za rizikové. Nakažený muž u soudu dříve řekl, že se o Sousedíkově nemoci dozvěděl až den po nechráněném pohlavním styku s ním.

Starší z mužů u soudu tvrdil, že mu Sousedík o svém nakažení virem HIV řekl při první schůzce. Při výslechu na policii potvrdil, že spolu měli nechráněný styk.

Sousedík čelí obžalobě i u Okresního soudu ve Zlíně. Podle policie bral jako komisař, který měl na starost zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o zbrojní průkaz, úplatky. Obviněn byl z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu v této věci až deset let. Hlavní líčení zatím nařízeno nebylo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme