Dnes je Mezinárodní den rádia: Poprvé se vysílalo ze stanu

13. únor vyhlásilo UNESCO Mezinárodním dnem rádia. První vysílání Radiojournalu proběhlo už v roce 1923 v Praze Kobylisích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagační autobus Radiojournalu

Propagační autobus Radiojournalu | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Radiové vysílání má u nás velmi dlouhou tradici. Pražský Radiojournal byl totiž první kontinentální stanicí a vznikl prakticky bezprostředně po stanici vůbec nejstarší, britské BBC.

První vysílání Radiojournalu proběhlo v roce 1923 v Praze ve Kbelích a začátky to nebyly snadné. Do vysílacího stanu se podle vzpomínek zúčastněných opíraly silné poryvy větru a techniky sužoval i prudký déšť. Přesto se však relaci podařilo odvysílat a na významu tohoto počinu jistě neubral ani fakt, že radiovou koncesi v té době platila jen necelá padesátka lidí.

Vysílací stan Radiojournalu, Kbely, rok 1923 | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Své posluchače si vysílání získávalo i posíláním zaměstnanců s příslušným zařízením do měst a obcí, kde nový zázrak techniky předváděli. Podle svědectví některých z nich se při těchto cestách občas setkávali i s nedůvěrou a podezřením z podvodu.

Od těchto krušných počátků byl ale Radiojournal, později přejmenovaný na Československý a posléze Český rozhlas, svědkem mnoha zlomových událostí našich dějin. Potýkal se s cenzurou i totalitními režimy. Přinesl bezprostřední svědectví z bojů o rozhlas v roce 1945 i o sovětské okupaci roku 1968.

Ondřej Neff na svém blogu vzpomíná na úskalí ruských vojáků, které jim přinesla spletitá budova rozhlasu na Vinohradské ulici i hrdinné přesměrování vysílání do studií na Žižkově, kvůli které byla později řada zaměstnanců vyhozena.

Ondřej Novák, Zuzana Marková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme