Sobotka chce tři miliardy na silnice. 'Ukažte, co nemáme stavět,' vzkazuje Ťok

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že má stát letos krajům na opravy silnic nižších tříd poskytnout tři miliardy korun. Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok chce ale poskytnout jen dvě miliardy. O víkendu uvedl, že pokud ČSSD trvá na třech miliardách, má Sobotka říct, která dálnice by se letos neměla začít stavět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka | Foto: Martin Svozílek

Podle ČSSD miliarda navíc pomůže hospodářskému růstu a zaměstnanosti. Ministerstvo dopravy má podle Sobotky hospodařit tak, aby peníze byly k dispozici. „Platí, že vláda přijala usnesení, ve kterém vyzvala ministra dopravy, aby předložil do vlády návrh na financování silnic druhé a třetí třídy v obdobném rozsahu jako to bylo v roce 2016. Obdobný rozsah byly tři miliardy korun," uvedl Sobotka.

Dodal, že kraje mají připravené projekty a byla by chyba, kdyby tato připravenost nebyla využita. „Ministerstvo dopravy je tu od toho, aby zajistilo takový management prostředků ve fondu dopravy, abychom peníze měli k dispozici," řekl.

Premiér neřešil s Ťokem jeho konec na ministerstvu. Prioritou je vypsat tendr na správu mýta

Číst článek

V sobotu premiér uvedl, že ho Ťok lednovým oznámením dvoumiliardové dotace na opravy silnic druhé a třetí třídy zklamal. „Pokud vyjádření pana premiéra znamená, že máme sahat do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), pak by měl ukázat prstem na tu dálnici, kterou letos nemáme začít stavět. A může si vybrat z chystaných pokračování dálnic D3, D6, D11, D35 a dalších, včetně modernizace dálnice D1," řekl Ťok. Patří mezi ministry, které premiér nejvíc kritizuje.

Materiál o čerpání rozpočtu SFDI za loňský rok v souvislosti s možným financováním oprav silnic II. a III. třídy předložil do vlády ministr dopravy v pátek.

Loni kraje na opravy těchto silnic dostaly od státu tři miliardy korun, v roce 2015 to bylo 4,4 miliardy. Vedle ČSSD se nejméně pro tři miliardy letos koncem ledna vyslovila Asociace krajů ČR, kterou vede karlovarská hejtmanka za ANO Jana Vildumetzová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme