Vztah stojí na třech pilířích – lásce, úctě a věrnosti. „Jako první ,zařve‘ láska,“ říká psycholog

13. únor 2017

Svatbou to začíná a rozvodem to končí. V Česku se podle nových statistických údajů rozpadá každé druhé manželství, průměrná délka soužití je zhruba 13 let. Lidé se nejčastěji rozvádějí kvůli rozdílnosti povah, názorů a zájmů. V celkem 57 % neudržely manžele pohromadě ani nedospělé děti.

„Úroveň rozvodovosti je v České republice velmi vysoká, a to již dlouhou dobu. Začala růst už v 50. letech, kdy se rozvádělo zhruba 10 % manželství, ale od té doby nepřetržitě roste. V 70. letech se udržovala zhruba na úrovni 30 %, pak dále rostla, v roce 1996 poprvé překročila 40 % a v roce 2010 se zastavila těsně pod hranicí 50 %,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.

V porovnání s okolními zeměmi jsme podle ní spíše nadprůměrní. Nejčastěji se rozvádíme po dvou až šesti letech manželství, ale zvýšila se rozvodovost i u dlouhotrvajících svazků, tedy po 20 a více letech společného soužití, dodává Němečková.

Podceňuje se nebezpečí rozvodu

Podle psychologa Jeronýma Klimeše svědčí množství rozvodů o tom, že lidé podceňují jejich nebezpečnost: „Mají pocit, že rozvod vyřeší problémy, které momentálně v partnerském vztahu mají. Bývá to iluze, situace po rozchodu bývá často mnohem horší, než byla během manželství.“

Dodává, že vztah stojí na třech pilířích – lásce, úctě a věrnosti. „Napřed zařve láska, potom zařve věrnost, ale ještě pořád ten vztah může stát na úctě. A když se lidé rozvedou, jejich vztah stojí už jen na úctě.“

Samotná nevěra podle Jeronýma Klimeše vztah nerozbije, ale jsou s ní spojeny další problémy a ve většině případů vztahu škodí. Téměř každá nevěra je odhalena pomocí mobilu nebo počítače. Klimeš si myslí, že pokud jsou v manželství děti, měly by být argumentem, proč problémy ve vztahu „opravit“.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio