Cvičení čchi-kung pro zdraví a dlouhověkost láká lidi různých profesí i věku

14. únor 2017

Za uvolněním a posílením dobré nálady chodí někteří lidé v Českých Budějovicích cvičit tradiční čínské umění čchi-kung. Na hodinách se setkávají lidé různých profesí a také různého věku.

V sále například zvedají ruce nad hlavu a pak s nimi prudce máchnou dolů, jako by chtěli rozštípnout neviditelné polínko. Do cvičení patří i hlasité projevy. „Čchi-kung je především staročínské cvičení, někdy nazývané také umění, pro zdraví a dlouhověkost,“ říká instruktorka Michaela Sklářová.

Cviky mají poetická jména, například dech draka nebo lukostřelec, a podle instruktorky jsou velmi jednoduché a přitom efektivní. „Ale je potřeba je správně provádět. Vždycky preferuji tu tradiční cestu, to znamená předávání z učitele na žáka, právě proto, že vidím, jestli člověk provedl tu pozici správně,“ dodává Michaela Sklářová.

Zbavit se stresu a najít koncentraci chodí na cvičení čchi-Kung také soudkyně Markéta Menšíková-Franzová. „Hlavně se musím zbavit té agresivity účastníků soudních líčení, která neustále stoupá. Tohle je možnost, jak vyrovnat reakci na agresivitu, člověk se může vyrovnat se svojí agresivitou a ovlivnit agresivitu jiných lidí,“ vysvětluje s tím, že vždycky po hodině se usmívá od ucha k uchu.

„Já jsem masér a oceňuji to i z profesního hlediska,“ říká Luboš Bárta z Českých Budějovic, který se na hodiny chodí uvolnit po náročném dnu uvolnit. „I ti lidé, kteří to cvičí, mi tam chodí uvolněnější a méně vystresovaní,“ doplňuje.

Pozitivní účinky cvičení čchi-kung na zdraví i na psychiku dokládá praktická lékařka Hana Zelená citátem z odborné literatury: „Projevuje se uvolnění svalových spasmů, zlepšení hybnosti, zvýšení celkové výkonnosti, působí také na imunitu.“

Hana Zelená začala sama čchi-kung cvičit před dvanácti lety po náročné operaci. Přišla na to, že takhle může člověk cvičit v jakémkoli věku. „Mohou to cvičit i nemocní na lůžku, na židli,“ připomíná.

Instruktorka čchi-kungu Michaela Sklářová byla hostem vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Rozhovor si můžete poslechnout zde.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio