Lavina ve francouzských Alpách zabila nejméně čtyři lidi. Mezi obětmi je instruktor snowboardingu

Lavina ve francouzských Alpách v pondělí usmrtila nejméně čtyři lidi. Neštěstí v době školních prázdnin se stalo mimo sjezdovku u lyžařského střediska Tignes, uvedla tamní záchranná služba. Všechny oběti, členové jedné rodiny a jejich instruktor jízdy na snowboardu, jsou francouzské národnosti. Záchranáři ještě pátrají po případné páté oběti, uvedla agentura AFP. Jde o nejvážnější neštěstí ve francouzských Alpách od začátku letošní zimní sezóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecká záchranná služba zasahuje u obří laviny, která se sesunula v Krkonoších v oblasti Studniční jámy

Letecká záchranná služba zasahuje u obří laviny, která se sesunula v Krkonoších v oblasti Studniční jámy | Foto: LZS HK

Složení skupiny, kterou krátce před 11. hodinou smetla lavina o šířce 400 metrů v nadmořské výšce 2100 metrů, nebylo zpočátku jasné, hovořilo se až o devíti osobách.

„Byl tu zmatek, protože část skupiny odjela s jiným instruktorem, ale to se pak vyjasnilo. Naštěstí jich bylo méně, než se tvrdilo zpočátku," řekl AFP jeden z představitelů lyžařské školy ESF.

Dva zdroje ze zmíněné školy upřesnily, že mezi oběťmi je 60letý instruktor jízdy na snowboardu, dále muž, jeho 18letý syn a jeho asi 15letý nevlastní syn.

Jejich těla záchranáři nalezli a vyhrabali ze sněhu, všichni totiž byli vybaveni soupravami pro lokalizaci obětí lavin. Čtyři desítky záchranářů však v pátrání pokračovaly, protože ke skupině se mohla na poslední chvíli připojit ještě pátá osoba.

Na místě neštěstí platil třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Od loňského listopadu se ve francouzských horách utrhlo 13 lavin, v nichž zahynuli tři lidé.

Předchozí sezóna měla celkem 21 mrtvých. Nejvíce obětí si vyžádala lavina z loňského 18. ledna, která smetla 11 vojáků při výcviku: pět zemřelo na místě, šestý o několik dní později.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme