Příběh ke každému jménu. Klíčový svěděk popsal, jak policii přivedl na stopu Nováka s Ježkem

Deset hodin vyslýchali policisté v kauze ROP Severozápad Jaroslava P. Klíčový svědek nejnovější dotační aféry před rokem a půl předal detektivům zásadní materiál, jenž nakonec vedl k obvinění předních severočeských podnikatelů, politiků a úředníků. Politik musel v polovině ledna podrobně vysvětlit, jak k dokumentům přišel. Zpravodajský web Českého rozhlasu se s obsahem jeho výpovědi seznámil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koláž Novák - Ježek

Koláž Novák - Ježek | Foto: koláž Český rozhlas

Klíčový aktér aféry - obviněný exšéf dotačního úřadu Petr Kušnierz - totiž tvrdí, že ho jeho známý Jaroslav P. de facto unesl a donutil sepsat, jak údajné machinace s dotacemi probíhaly. Ten to ale u výslechu v půli ledna popřel.

Zato vypověděl, že projekty na severu ovlivňoval společně s Danielem Ježkem a Alexandrem Novákem také další vlivný podnikatel ze severu Čech Patrik Oulický, jehož přitom policie na rozdíl od prvních dvou nestíhá. Informaci se prý dozvěděl od Kušnierze.

Muž předal policii stěžejní materiály 23. září 2015. Několik dnů před tím je získal od Petra Kušnierze. Tolik verze, na níž se oba muži shodnou.

Okolnosti, jak se k němu třaskavé dokumenty dostaly, již každý popisuje jinak. Jaroslav P. je prý poprvé spatřil, kdy mu je Kušnierz po propuštění z vězení, kde si odpykával první trest za machinace s dotacemi, ukázal.

'100 milionů pro ODS, 100 pro ČSSD.' Obviněný Kušnierz v kauze ROP ukázal na politické strany

Číst článek

Vytáhl z auta kufr

V průběhu večera podle Jaroslava P. Kušnierz vytáhl z auta kufr, s jeho sepsanými vysvětleními, co na koho sepsal.

Krátce po prvním setkání se mu prý Kušnierz ozval podruhé s obavou, že mu jde o život. Jaroslav P. výslechu tvrdil, že exšéfovi dotačního úřadu poskytl azyl ve svém srubu. Právě po této návštěvě mu zavazadlo s třaskavými listinami zůstalo.

Jinou verzi ale už dříve nabídl Kušnierz u soudu, který ho již podruhé poslal za mříže, opět za machinace s dotacemi. Vypověděl, že Jaroslav P. pod záminkou, že po něm jde najatý zabiják z Ruska, de facto unesl, držel ho na několika místech a donutil sepsat, jak ovlivňování dotací probíhalo. Autentičnost dokumentů a věrohodnost tohoto svědka jsou přitom pro obří dotační kauzu klíčové, policie by se k nim bez něj zřejmě nikdy nedostala. Jen díky nim mohla v říjnu 2015 znovu otevřít a vyslechnout Kušnierze.

"Pod tíhou předložených důkazů se v plné míře doznal k tomu, že se nejdříve jako člen hodnoticí komise přímo podílel na protiprávním ovlivňování výběru objektivně nejvhodnějších projektů, a to tak, že předložené projekty ve skutečnosti vůbec nestudoval, natož aby je objektivně zhodnotil," popisují pak policisté v obvinění, které si loni v prosinci převzalo 24 lidí.

Kušnierze, Nováka, Ježka, bývalou hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou a další viní z toho, že zmanipulovali více než 500 dotačních projektů za téměř 14 miliard korun.

Mluvilo se i o Oulickém

Jaroslav P. navíc ve své výpovědi zmínil jméno dalšího mocného podnikatele ze severu Čech Patrika Oulického, o jehož zapojení do dotačních machinací mu prý Kušnierz vyprávěl.

Ačkoliv se o zadržení Oulického po spuštění policejní akce spekulovalo, mezi obviněnými nefiguruje a popírá, že by se čehokoliv nekalého v souvislosti s dotacemi dopustil.

Soudkyně Kamila Elsnicová nicméně jeho jméno zmínila společně s Ježkem a Novákem, když podruhé posílala Kušnierze za mříže. "Úřad neřídil ředitel, ale úplně jiní lidé. Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek byli styční důstojníci, kteří bohužel rozhodovali o tom, které projekty mají projít a které ne," uvedla bez okolků Elsnicová.

Zpravodajský web Českého rozhlasu se chtěl Jaroslava P. na zmínku o Oulickém i o rozporech mezi jeho a Kušnierzovou výpovědí zeptat, Jaroslav P. si však ani nenechal položit otázku. "Ne že nechci, ale nemohu se o tom bavit," uvedl pouze. Kušnierz dlouhododě nereaguje na žádné otázky, věrohodnost materiálů však potvrdil a podle policie se postupně ukazují jako pravdivé.

Policie skupinu viní mimo jiné z poškozování zájmů EU, uplácení či zneužití pravomoci. Obstavila také desítky nemovitostí. V případě Ježka se například jedná o 41 nemovitostí. Právě podnikatel Ježek skončil jako jediný ve vazbě. Novák se obvinění vyhnul díky pobytu v USA, loni 24. prosince ho však zadržela německá policie. O jeho vydání do Česka tak rozhodne soud.

Podezřelé projekty z ROP Severozápad: projděte si v mapě jeden po druhém

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme