Trumpův bezpečnostní poradce po necelém měsíci rezignoval. Jeho styky s Ruskem zkoumá FBI

Hlavní bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn po necelém měsíci ve funkci rezignoval. Čelil tlaku kvůli tomu, že ještě před inaugurací prezidenta Donalda Trumpa údajně mluvil s ruským velvyslancem o sankcích. Úřadujícím bezpečnostním poradcem amerického prezidenta se stal generál ve výslužbě Keith Kellogg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Michael Flynn soukromě mluvil o sankcích s ruskými představiteli

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Michael Flynn soukromě mluvil o sankcích s ruskými představiteli | Zdroj: Reuters

„Nedopatřením jsem poskytnul viceprezidentovi a dalším neúplné informace o mých telefonních hovorech s ruským velvyslancem. Upřímně jsem se omluvil prezidentovi i viceprezidentovi, kteří přijali mou omluvu,“ napsal Flynn podle kopie rezignačního dopisu, kterou má k dispozici americký server CNN.

Národní bezpečnostní poradce viceprezidentovi Mikeu Pencovi řekl, že ještě před nástupem nové americké vlády nemluvil s představiteli Ruska o zrušení protiruských sankcí. Pence pak Flynna na základě toho hájil v televizních rozhovorech.

Donald Trump slibuje nová opatření proti terorismu, vydá další dekret

Číst článek

Později ale Flynn přiznal, že s Rusy možná o sankcích mluvil, ale není si tím stoprocentně jistý. Připustil to i ve svém rezignačním dopise. Viceprezident Pence se pak podle zdrojů agentury Reuters z Bílého domu cítil podvedený. Poradce Flynn se mu pak údajně dvakrát omluvil, v pátek dokonce i osobně.

To, zda Flynn s ruskými představiteli mluvil, oficiálně zatím nikdo nepotvrdil. Zdroj agentury Reuters obeznámený s přepisy Flynnova jednání s ruským velvyslancem ve Spojených státech Sergejem Kisljakem uvedl, že poradce sice neslíbil, že protiruské sankce zavedené kvůli anexi Krymu budou zrušeny, ale naznačil, že se to stát může.

Pokud by se to potvrdilo, znamenalo by to, že Flynn porušil takzvaný Loganův zákon. Ten zakazuje americkým soukromým osobám zasahovat do zahraniční politiky. Před Flynnem údajně prezidenta a jeho okolí varovalo i ministerstvo spravedlnosti.

Kvůli svým kontaktům s Rusy se měl dostat do kompromitující situace a je tak možné ho snadno vydírat, tvrdí to zdroje deníku Washignton Post, ale i agentury Reuters. Podle nich na to úřadující ministryně spravedlnosti Sally Yatesová Bílý dům upozornila už před několika týdny.

Yatesovou pak Donald Trump odvolal kvůli jejímu odporu k protiimigračnímu dekretu. Možná i kvůli těmto odhalením se dění okolo Flynna za poslední den vyvíjelo velmi rychle. Ještě ráno Trumpova blízká poradkyně Kellyanne Conwayová tvrdila, že generál má plnou prezidentovou důvěru.

Putin a Trump se možná sejdou už před červencovým summitem G20, naznačil Kreml

Číst článek

Odpoledne ale už mluvčí Bílého domu řekl, že Trump celou situaci vyhodnocuje, mluvil o ní s viceprezidentem Pencem a dalšími lidmi. V první řadě prý bere ohled na národní bezpečnost.

Podle amerických médií jsou na uvolněný post prezidentského poradce pro otázky národní bezpečnosti tři kandidáti. Kromě Kellogga, který po Flynnově rezignaci funkci dočasně zastává, je to bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby CIA David Petraeus, který z funkce šéfa hlavní špionážní služby odstoupil po skandálu s vyzrazením utajovaných informací v roce 2012.

Třetím kandidátem je penzionovaný viceadmirál Robert Harward, člen Národní bezpečnostní rady (NSC) za vlády George Bushe mladšího, kdy byl pověřen řízením národního protiteroristického střediska.

ČTK, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme