Chytilová Versus Forman: Málem ztracený film můžete vidět díky veřejné sbírce

Film je jedním z dílů dokumentu belgické televize z roku 1981. Možností ho vidět bylo zatím jen několik. Existoval jen v jedné kopii, která patřila belgickému Královskému archivu filmů.

Dokument v 84 minutách předkládá názory dvou filmařských osobností české kinematografie na život i filmování. Snímek Věra Chytilová točila pro belgickou televizi jako portrét Miloše Formana.

„Byla ohromná. Já jsem si toho moc vážil, že to vůbec dělá,“ říká slavný řežisér. Problémem byla jazyková bariéra: „Já jí moc nerozuměl. Moje francouzština nebyla taková... Ona to dělala pro Belgickou televizi, ta to chtěla francouzsky. Já se neodvážil. Já mluvil anglicky, ona francouzsky,“ popisuje Miloš Forman.

„Dokument přibližuje Formanův styl, při natáčení filmu i při procházkách ulicemi. Forman mluví o své filmařské vášni i o umění vybrat správného herce pro správnou roli,“ vysvětluje reportér ČT Miroslav Karas.

Snímek se objevil předloni na přehlídce filmů Věry Chytilové v Moskvě. Belgický filmový archiv měl jedinou existující kopii filmu, rozhodl se proto nechat vyrobit další. Zaplatila se z veřejné sbírky.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio