Jak ovládat psí spřežení? Chcete doprava, zakřičte „dží“

14. únor 2017
Koktejl

Závody musherů a jejich psích svěřenců doprovází hlasitý štěkot i kňučení. Psi ale neštěkají kvůli tomu, že by se jim nechtělo běžet nebo protože by strádali. Důvod povyku je jasný – na běh se saněmi nebo s lyžařem se vyloženě těší. V okamžicích před startem musherských závodů se jejich touha vyrazit vpřed stupňuje. Přesvědčit se o tom mohli o uplynulém víkendu diváci na Jablonecku, kde na sněhových pláních v okolí Zásady proběhly závody psích spřežení.

...normálně poslouchají, ale jak jsou před startem v euforii, tak prostě vždycky takhle blbnou.

Na první pohled to v okamžicích před startem vypadá, že psi jsou absolutně neposlušní. To ale vyvrací jeden z musherů Richard Burda ze Sportovního klubu Krakonoš: „Oni normálně poslouchají, ale jak jsou před startem v euforii, tak prostě vždycky takhle blbnou.“ Těžko lze posoudit, kdo se na závod těší víc, jestli musheři, nebo psi. Každopádně to je zážitek pro všechny – i pro diváky.

Doleva? Ho!

Saně se ovládají jednoduchými pokyny. „Doleva je ho, doprava dží, stůj je stůj a rovně prostě běží furt,“ vysvětluje další musher Roman Habásko z Podbořan. Jeho třináctičlenná smečka sibiřských husky se spolu s ním připravuje na dálkový vytrvalostní závod do Norska. Tomu odpovídá i současná „spotřeba paliva“. „Za čtrnáct dnů jsme teď zkrmili asi sto padesát kilogramů masa a sto kilo granulí,“ říká Burda. Závodům psích spřežení se věnuje už 22 let. „Vždycky jsem tíhnul ke sportu, zkoušel jsem i některé jiné, ale pořád mě to táhlo ven, do přírody. Tak jsem si v roce 1994 pořídil prvního psa a tím to asi začalo,“ dodává.

Husky jsou tvrdohlaví psi

Tahání mají husky v sobě, což může potvrdit každý majitel. K tažení saní je proto není potřeba nijak zvláštně vychovávat. „Husky lze vůbec těžko vychovávat, je to docela tvrdohlavý pes. Když máte smečku, tak prostě zařazujete ty mladé a oni se učí od těch ostatních, takže v podstatě moc výchovy nepotřebují,“ vysvětluje Richard Burda.

Spustit audio