Trumpovu vládu infikovala rusofobie, komentují v Moskvě pád vlivného poradce Flynna

Vlivní ruští poslanci neskrývají nelibost nad oznámenou rezignací Michaela Flynna, hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu. Podle šéfa zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantina Kosačova může Flynnův osud svědčit o tom, že "rusofobií se nakazila celá americká vláda od hlavy až k patě". Kreml Flynnův odchod odmítl oficiálně komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Flynn.

Michael Flynn. | Zdroj: Reuters

O Flynnově demisi s odvoláním na jeho rezignační dopis informovala v noci na úterý SEČ americká média.

Vnitřní záležitost

Poradce, který byl ve funkci méně než měsíc, se postu vzdal kvůli svým stykům s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem a "nepřesným" informacím, které o těchto kontaktech poskytl viceprezidentu Mikeovi Penceovi. S Kisljakem údajně Flynn hovořil o protiruských sankcích, a to ještě před listopadovými prezidentskými volbami, tedy za vlády Baracka Obamy.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov označil Flynnův odchod za vnitřní záležitost USA a prohlásil, že Rusko nebude jeho osud v žádném případě komentovat. Odmítl rovněž odpovědět na otázku, zda tématem Flynnových besed s Kisljakem byly protiruské sankce.

Trumpův bezpečnostní poradce po necelém měsíci rezignoval. Jeho styky s Ruskem zkoumá FBI

Číst článek

Mluvčí se vyhnul i odpovědi na otázku o vztazích Ruska a USA po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu. "Hovořit o tom nyní je předčasné," řekl novinářům.

Podle Konstantina Kosačova není žádným nadšeným stoupencem Moskvy, aby "na rozdíl od mnoha ostatních amerických politiků byl otevřen dialogu s Ruskem". "Vyhnat poradce pro národní bezpečnost za kontakty s ruským velvyslancem, které jsou součástí běžné diplomatické praxe, to už ani není paranoidní, je to něco daleko horšího," napsal Kosačov na Facebooku.

Americký prezident Donald Trump podle něj "buď nenašel samostatnost, kterou hledá, a byl v důsledku toho zahnán (ne bezúspěšně) do slepé uličky, nebo už se rusofobií nakazila nová vláda od hlavy až k patě," soudí ruský poslanec.

Předseda zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory) Alexej Puškov na twitteru napsal, že cílem aféry kolem Trumpova poradce "není sám Flynn, ale vztahy s Ruskem".

'Jednal neprofesionálně'

Politolog Vladimir Baťuk z vlivného ruského Ústavu USA a Kanady agentuře RIA Novosti řekl, že Flynnovo jednání bylo neprofesionální, pokud o svých kontaktech s Kisljakem neinformoval nadřízené. Flynn byl podle něj klíčovou figurou vlády a jeho nekompetentní a nedisciplinované jednání je tvrdým úderem pro prestiž Trumpovy vlády.

Trumpův tým v Oválné pracovně: zleva prezident Donald Trump, šéf prezidentské kanceláře Reince Priebus, viceprezident Mike Pence, vrchní poradce Steve Bannon, tiskový mluvčí Sean Spicer a dnes již bývalý bezpečnostní poradce Michael Flynn. | Foto: Reuters

"Je to i úder proti rusko-americkým vztahům. Moskva teď bude daleko méně důvěřovat nové vládě (USA) a její schopnosti vést důvěrná jednání o citlivých mezinárodních otázkách a o dvoustranných stycích," je přesvědčen Baťuk. "Skutečnost, že si Trump vybírá lidi, kteří ne zcela pochopili svou úřední povinnost a podstatu státní služby, je pochopitelně i pohromou pro (amerického) prezidenta," řekl politolog.

Vliv na schůzku Trump-Netanjahu?

Flynnova rezignace může ovlivnit schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, napsal v úterý izraelský tisk s tím, že Flynn se při přípravě setkání, naplánovaného na středu, několikrát sešel s izraelskými bezpečnostními představiteli.

Netanjahu do USA dorazil v pondělí a Flynn byl podle izraelského tisku hlavní osobou při přípravě jeho setkání s Trumpem. Od Trumpova zvolení s ním dvakrát jednali šéf izraelské rozvědky Mossad Josi Cohen a současný izraelský bezpečnostní poradce Jakob Nagel.

V obou případech Flynna seznámili se strategickými a bezpečnostními tématy v Izraeli a podělili se o tajné informace týkající se íránského jaderného programu, války v Sýrii a konfliktu s Palestinci. Ještě v pátek Flynn jednal s Nagelem o plánovaném středečním setkání.

Exředitel CIA David Petraeus. | Foto: Reuters

Podle listu Haarec je otázkou, kdo Flynna trvale nahradí. Nejčastěji se uvažuje o bývalém řediteli Ústřední zpravodajské služby Davidu Petraeusovi. Úřadujícím bezpečnostním poradcem je Keith Kellogg.

ČTK, mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme