Východ Austrálie sužují extrémní vedra. Na kapotě auta usmažíte i vejce

VIDEO UVNITŘ. Snímek, na kterém si australský policista smaží vejce na kapotě hlídkového vozu, se na sociálních sítích těší velké oblibě. Video natočené během vlny veder nedaleko Simpsonovy pouště má od pátku, kdy bylo zveřejněno queenslandskou policií, už přes tři miliony zhlédnutí. Extrémní vedra a silný vítr navíc rozdmýchaly lesní požáry na východě země, největší z nich spálil téměř 50 tisíc hektarů buše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na videu strážník smaží vajíčko na pánvi, kterou položil na kapotu svého vozu zaparkovaného nedaleko písečné dumy australské Simpsonovy pouště

Na videu strážník smaží vajíčko na pánvi, kterou položil na kapotu svého vozu zaparkovaného nedaleko písečné dumy australské Simpsonovy pouště | Foto: Oficiální Facebook, Queensland Police Service

„V Birdsville je takové horko, že náš policista mohl usmažit na kapotě hlídkového vozu vejce,“ stojí v popisku na facebookové stránce queenslandských policistů.

Na videu policista smaží vejce na pánvi, kterou položil na kapotu svého hlídkového vozu zaparkovaného nedaleko písečné dumy australské Simpsonovy pouště.

Na Facebooku se video objevilo v pátek a od té doby už má přes tři miliony zhlédnutí. Teploty v Birdsville obvykle dosahují až 38 stupňů Celsia, v neděli ale vzrostly na rekordních 47,1 stupňů Celsia.

Lesní požáry na východním pobřeží země rozpoutala extrémní vedra a silný vítr. S požáry hasiči bojují mimo Quuensland také v nejlidnatějším australském státě Nový Jižní Wales.

Oblast zasáhla vlna veder a teploty na některých místech stoupají k 47 stupňům Celsia. Informoval o tom v pondělí zpravodajský server BBC News. Za oběť ohni padla vesnička Uarbry, kde plameny srovnaly se zemí devět z 12 budov. Dva hasiči utrpěli zranění.

Podle BBC v Novém Jižním Walesu hořelo dalších 80 požárů. Největší z nich, přezdívaný Sir Ivan, spálil poblíž města Dunedoo téměř 50 tisíc hektarů buše.

Nový Jižní Wales v sobotu zaznamenal nejvyšší celostátní průměrnou teplotu v dějinách měření; 44 stupňů Celsia. Tamní představitelé uvedli, že podmínky ve státě byly o víkendu horší než v roce 2009 ve státě Viktorie, kde při lesních požárech přišlo o život 173 lidí a zničeno bylo přes 2000 domů.

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme