Statisícové odměny na ministerstvu vnitra. Chovanec je rozdal za 'mimořádné služební úkoly'

Přesně 400 tisíc korun. Taková byla na ministerstvu vnitra nejvyšší odměna za loňský rok. Získal ji takzvaný superúředník Josef Postránecký, náměstek pro státní službu při resortu Milana Chovance (ČSSD). Vyplývá to z dat Zpravodajského webu Českého rozhlasu, která získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). | Foto: Martin Svozílek

"Za mimořádné plnění služebních úkolů," stojí v kolonce "Zdůvodnění odměn" u 46 nejvyšších úředníků ministerstva vnitra za loňský rok.

Zpravodajský web Českého rozhlasu získal data na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Redakce požadovala seznam platů a odměn u náměstků ministra a ředitelů odborů, a to ve formátu: jméno – funkce - plat – odměny – zdůvodnění mimořádné odměny – počet odpracovaných měsíců.

Z obecně formulovaného zdůvodnění ministerstva vnitra se však nelze dozvědět, za co konkrétně si jednotliví úředníci odměny vysloužili.

Pro srovnání: například ministerstvo spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) či ministerstvo zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) posílají u každého ze zaměstnanců konkrétní zdůvodnění odměn. VELKÝ PŘEHLED si můžete přečíst ZDE.

Statisíce pro úředníky

Pokud jde o odměny, tu nejvyšší získal na úřadu ministra Chovance náměstek pro státní službu Josef Postránecký. Na pozici takzvaného superúředníka se má starat o fungování státní správy podle služebního zákona a zajistit, aby úředníci plynule fungovali v režimu státní služby. Za to loni k platu 1,28 milionu korun inkasoval 400 tisíc korun na odměnách.

V žebříčku 10 úředníků s nejvyšší odměnou za rok 2016 se superúředník Josef Postránecký dostal na osmou pozici.

Z poskytnutých dat také vyplývá, že ministr Chovanec většinu svých nejbližších podřízených odměnil stejně. Z celkových osmi náměstků jich pět obdrželo odměnu ve výši 392 772 korun. Naopak náměstkyně pro veřejnou správu a legislativu Jana Vildumetzová si navrch vysloužila "jen" 230 tisíc korun. Na pozici rezignovala ke konci loňského roku, kdy byla zvolena hejtmankou Karlovarského kraje za ANO. Státní tajemník Jiří Kaucký získal 392 500 korun.

Pouze náměstek Petr Hulinský, který k ministru Chovancovi přešel z ministerstva školství Kateřiny Valachové (ČSSD), získal za půl roku v úřadu odměnu 40 tisíc korun. Do funkce ho jmenoval sám Chovanec a coby politický náměstek se má Hulinský soustředit zejména na veřejnou správu.

Nicméně dvě jména, konkrétně odměny ve vztahu k počtu odpracovaných měsíců, v tabulce poskytnuté ministerstvem vyčnívají.

Ředitelka personálního odboru Martina Horčičková si za půl roku ve funkci vydělala bezmála 440 tisíc korun. O více než polovinu svého platu si přišla ještě na odměnách - navrch získala 234 tisíc korun. A podobně tomu bylo i u ředitele odboru interního auditu a kontroly Zdeňka Kunce. K platu téměř 390 tisíc korun získal za pět měsíců ve funkci odměny ve výši 245 tisíc korun.

Oficiální zdůvodnění opět zní, že peníze navrch získali za "mimořádné plnění služebních úkolů". Zpravodajský web Českého rozhlasu proto položil doplňující dotaz, za co konkrétně byly tyto relativně vysoké odměny - s ohledem na nižší počet odpracovaných měsíců - uděleny.

Ministerstvo školství po stížnosti ustoupilo. Nejvyšší odměnu dostala náměstkyně Valachové

Číst článek

"Vzhledem k charakteru původního dotazu a k charakteru doplňujících dotazů si dovoluji požádat vás o nový dotaz dle zákona o svobodném přístupu k informacím," reagoval bez dalších podrobností Michal Kaima, vedoucí oddělení systematizace, organizace a kontroly.

Proč v přepočtu na odpracované měsíce činila u ředitelky odboru Horčičkové a ředitele odboru Kunce odměna 39 tisíc, respektive 49 tisíc měsíčně navíc, odmítl vysvětlit také tiskový odbor ministerstva. "O požadované informace je třeba požádat dle zákona o svobodném přístupu k informacím," napsal prakticky totožnou odpověď Jiří Korbel z odboru tisku.

Jako poslední na žádost o platy a odměny nereagovalo ministerstvo zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Původní žádost, kterou redakce zaslala v polovině prosince, podle svého vyjádření resort neobdržel a Zpravodajský web Českého rozhlasu proto musel podat žádost novou.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme