Nevlastního bratra Kim Čong-una zavraždili v Malajsii, tvrdí jihokorejská média

Nevlastní bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl v pondělí zavražděn v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom v úterý informovala agentura Jonhap a další jihokorejská média. Malajsijská policie smrt Kim Čong-nama potvrdila. Příčinu smrti ale úřady neoznámily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž pokládaný za Kim Čong-nama v doprovodu policie nastupuje do letadla během deportace z Japonska na tokijském letišti Narita (archivní snímek z roku 2001).

Muž pokládaný za Kim Čong-nama v doprovodu policie nastupuje do letadla během deportace z Japonska na tokijském letišti Narita (archivní snímek z roku 2001). | Zdroj: Reuters

Jihokorejská zpravodajská agentura Jonhap bez bližších podrobností pouze napsala, že Kim Čong-nam byl zabit v pondělí ráno.

Kabelová televizní síť TV Čosun pak uvedla, že ho na kualalumpurském letišti otrávily dvě ženy. Dodala, že podle více zdrojů z jihokorejské vlády jde zřejmě o dvě severokorejské agentky, které jsou na útěku.

Malajsijská policie smrt nevlastního bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una potvrdila. Pětačtyřicetiletý Kim Čong-nam podle ní zemřel včera při převozu z letiště do nemocnice. Na letišti v Kuala Lumpuru měl být podle policie jen krátce, protože mířil dál do Macaa.

Kim Čong-nam byl nejstarší syn někdejšího severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Byl známý tím, že měl rád moderní hudbu a mnoho času trávil v zahraničí. V roce 2001 ho krátce zadržely japonské úřady při pokusu dostat se do země s falešným pasem a byla z toho velká mezinárodní ostuda.

Vládnutí své rodiny i předávání moci v rámci dynastie kritizoval. Několikrát dal najevo, že nestojí o vedení země. Po smrti svého otce Kim Čong-ila tak moc v KLDR nezdědil, místo něj byl do čela země v roce 2011 dosazen mladší bratr Kim Čong-un.

Muž pokládaný za Kim Čong-nama v doprovodu policie nastupuje do letadla během deportace z Japonska na tokijském letišti Narita (archivní snímek z roku 2001) | Foto: Reuters

ČTK, David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme