Výrobce automobilů Peugeot a Citroën uvažuje o převzetí Opelu. Stal by se druhým největším v Evropě

Francouzská automobilka PSA Group, která vyrábí vozy Peugeot a Citroën, uvažuje o převzetí konkurenta Opel. Ten je evropskou divizí největší americké automobilky General Motors (GM). Oznámil to mluvčí PSA. Podle zdrojů agentury Reuters se rozhovory o spojení Opelu s PSA nacházejí v pokročilé fázi a dohoda by mohla být oznámena už v příštích dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Opel (logo)

Automobilka Opel (logo) | Zdroj: Reuters

"PSA potvrzuje, že zkoumá řadu strategických iniciativ s GM s cílem zvýšit ziskovost a provozní výkonnost, včetně případného převzetí Opelu," uvedl mluvčí PSA Bertrand Blaise.

Toyota přišla o pozici světové jedničky. Předstihl ji Volkswagen

Číst článek

Akcie PSA na zprávy o jednání reagovaly zpevněním asi o šest procent a dostaly se na nejvyšší úroveň za rok a půl. Spojením PSA s Opelem by vznikla skupina se zhruba 16procentním podílem na evropském automobilovém trhu, která by vystřídala francouzskou společnost Renault na postu druhé největší evropské automobilky za německým Volkswagenem, uvedla agentura Bloomberg.

PSA podle zdroje Bloombergu zvažuje převzetí Opelu s cílem zvýšit objem prodeje, získat přístup k novým technologiím a ušetřit prostřednictvím společných nákupů. GM a PSA již spolupracují při výrobě sportovně-užitkových vozů a dodávkových automobilů. Dohoda o převzetí Opelu by mohla být uzavřena v příštích dnech.

Opel se v době světové finanční krize dostal do existenčních problémů. GM uvažovala o jeho prodeji, nakonec se ho ale rozhodla restrukturalizovat vlastními silami. Restrukturalizace zahrnovala propouštění zaměstnanců i zavírání továren.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme