Vedení ligy bude měřit teplotu hřišť, ligový trávník musí mít aspoň tři stupně

Důvěřuj, ale hlavně prověřuj, řeklo si vedení ligové soutěže po prosincových vášních okolo nesehraného zápasu Bohemians - Plzeň. Odteď už budou v chladnějších měsících obcházet stadiony fotbalových klubů muži s teploměry a zkoumat, jestli je vyhřívání trávníku skutečně v provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Příhoda zápas Bohemians s Plzní na poslední chvíli odložil

Rozhodčí Příhoda zápas Bohemians s Plzní na poslední chvíli odložil | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

„Dělá se to, aby disciplinární komise měla další podklady pro případné další posuzování podobných incidentů,“ jmenuje Dušan Svoboda jeden z důvodů, proč se můžou nově zaváděné kontroly hodit, ale hlavním cílem je, aby disciplinární komise nic takového vůbec nemusela řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontrolu teploty ligových trávníků si od šéfů LFA nechal vysvětlit reportér ČRo Jan Kaliba

Tomáš Bárta, který řídí Ligovou fotbalovou asociaci spolu se Svobodou, promítl při prezentaci na velké plátno model hřiště a na něm vidíme, že teplota trávníku by se měla měřit na devíti místech.

„Měří se ve dvou hloubkách – dvou a deseti centimetrech. Podle názoru zkušených groundsmanů je hřiště regulérní ve chvíli, kde je teplota ve dvou centimetrech je 3 stupně Celsia a v deseti centimetrech alespoň 8 stupňů,“ vysvětluje Bárta.

Úvodní měření proběhla v Plzni a na Slavii a naměřené hodnoty limity výrazně překročily. Ve Štruncových sadech byla teplota terénu dva centimetry pod povrchem 15 stupňů.

To jsou ovšem stadiony, kde problémy nebývaly ani v minulosti. Odteď by mělo být pod hřištěm pěkně vlažno všude a pokaždé, doufá Dušan Svoboda a nechce se moc pouštět do úvah, jestli některé kluby měly tendenci na vyhřívání promrzlého trávníku šetřit. „Snažím se udělat vše pro to, aby nedošlo k odložení utkání půl hodiny před výkopem.“

„První dva dny, než se ohřeje médium, které je v trubkách, mohou vyjít na 40 až 50 tisíc korun. Potom každý den od deseti do třiceti tisíc podle klubů,“ počítá Tomáš Bárta, kolik stojí ligový fotbal v chladných měsících, teď už snad bez rušení zápasů na poslední chvíli.

Jan Kaliba, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme