ČSSD navrhuje bankovní daň. Jestli se to povede, z trhu zmizí úvěry, upozorňuje analytička rozhlasu

14. únor 2017

ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavedení zvláštní bankovní daně. Opoziční strany se obávají zdražení bankovních služeb a odlivu investorů. Proti dani jsou i banky: opatření podle nich postrádá logiku.

Předseda sociální demokracie a vlády Bohuslav Sobotka plán odůvodnil takto: „Řadu let odchází velká část zisků finančního sektoru do zahraničí. Padesát procent zisků bank odchází každý rok do zahraničí. Od roku 2000 z naší ekonomiky odplynulo ve formě dividend z finančního sektoru 460 miliard korun."

Návrh počítá se zavedením čtyř sazeb podle výše aktiv bank. Daň je myšlena jako odvod z celkových aktiv banky a nebyla by závislá na výši zisku v daném roce. Podrobnosti obsahuje tabulka níže.

„Bankovní daň by měla být určité procento z aktiv banky, což je vlastně jejich majetek. Jsou to hotové a zainvestované peníze a největší část majetku bank jsou úvěry. Pro představu: 0,05 % v případě těch nejmenších bank znamená 2,5 miliardy, u těch velkých bank by to byly desítky miliard,“ odhaduje analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

Navrhované daňové sazby pro banky podle jejich aktiv

Plánovaná bankovní daň by měla do rozpočtu přinést 11 miliard korun ročně. „V tuto chvíli je 11 miliard korun určitě reálný příjem – je to vypočítáno z tvrdých dat, protože víme, jaká mají banky aktiva. ČSSD dost přiostřila – v koaliční dohodě se počítalo s příjmem z celkové sektorové daně ve výši 4 miliardy korun, dneska už mluví o 11 miliardách," dodává Klímová.

Poplatky se nezvýší, banky ale nebudou půjčovat

Podle ní by důsledkem zavedení bankovní daně nemuselo být zvýšení bankovních poplatků, a to díky velké konkurenci.

Jde spíše o přístup k úvěrům, které by banky mohly přestat nabízet: „Banky už tehdy pohrozily, že by vyšší zdanění znamenalo odliv úvěrů z tuzemské ekonomiky. Mohlo by jít o stovky miliard, které by mohly zmizet z trhu,“ upozorňuje analytička a zároveň tím připomíná, že bankovní daň není v ČSSD novinkou.

Sektorové daně od bank, ale také energetiků a provozovatelů telekomunikací už měla strana v programu během minulých voleb. Narazila s tím v koalici, konkrétně u hnutí ANO. Sektorová daň se nakonec dostala i do koaliční dohody.

autoři: mvo , bur
Spustit audio