Obří generátor vyjel z Jaderné elektrárny Dukovany. Pojede tři noci přes tři kraje do Plzně na kontrolu

VIDEO: Z Jaderné elektrárny Dukovany energetici vytáhli obří generátor. Je to klíčové zařízení, které vyrábí elektrický proud. 174 tun těžký kolos pojede 447 kilometrů na hloubkovou kontrolu k výrobci do Plzně. Generátor vyjede v úterý večer, projede přes tři kraje a do Plzně dorazí v pátek brzy ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generátor z Jaderné elektrárny Dukovany vyráží do Plzně

Generátor z Jaderné elektrárny Dukovany vyráží do Plzně | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Celá souprava je složená ze dvou tahačů. Jeden náklad táhne, druhý je skrytý pod valníkem a do kopce tlačí, z kopce naopak brzdí.

Největším úskalím během cesty budou kruhové objezdy a kvůli současným teplotám také mosty, které budou hlídat odborníci. „Všechny mosty jsou osazeny teploměry, tak aby se kontrolovala jejich případné deformace,“ vysvětlil Českému rozhlasu mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetici posílají generátor z Jaderné elektrárny Dukovany do Plzně na kontrolu. Více si poslechněte v reportáži Michala Malého.

Cílem cesty je Plzeň, kde generátor čeká servisní prohlídka u výrobce, vysvětluje Jaromír Urbánek z ČEZ Energoservisu. „Kvůli zkouškám, které jsou potřeba na statoru udělat, si celá přeprava vyžádala dvouměsíční přípravu trasování, demontážní přípravu, zpracování odkládacích plánů a montážních plánů,“ dodal Urbánek.

Nadměrný náklad je odstavený na parkovišti před Jadernou elektrárnou Dukovany, odkud v 19 hodin vyrazí na cestu. Pojede přes Třebíč, Jihlavu a Havlíčkův Brod do Kolína. Tam bude odstavený do středečního večera. Potom bude pokračovat přes Brandýs nad Labem, Mělník, Slaný a Lubenec do Bochova, kde soupravu na noc odstaví.

Poslední úsek v noci ze čtvrtka na pátek povede přes Toužim, Úněšov a Kozolupy. Do Plzně by měl nadměrný náklad dorazit v pátek v půl třetí ráno. Během tří nocí tak generátor ujede 447 kilometrů.

Generátor z Jaderné elektrárny Dukovany vyráží do Plzně | Foto: Michal Malý

Generátor z Jaderné elektrárny Dukovany vyráží do Plzně | Foto: Michal Malý

Generátor z Jaderné elektrárny Dukovany vyráží do Plzně | Foto: Michal Malý

Generátor z Jaderné elektrárny Dukovany vyráží do Plzně | Foto: Michal Malý

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme