Biatlonový poeta Krupčík na požádání recituje, ale k Valentýnu dal přítelkyni sušenky

Když mají reprezentanti na světovém šampionátu po závodě nebo po tréninku, na hotelu se obvykle snaží dostat sport z hlavy. Většinou relaxují spánkem, sledováním filmů nebo brouzdáním po internetu. Samostatnou kapitolou je pak vášnivý čtenář Tomáš Krupčík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Krupčík

Tomáš Krupčík | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

„Na nebi ztrácel se srp měsíce. Znavena neustálým nočním bděním zhasiti lampu chtěla sklepnice…,“ recituje na požádání báseň Františka Gellnera biatlonista Tomáš Krupčík přímo na střelnici v Hochfilzenu. Kulisu mi dělají výstřely z malorážek.

Reprezantant se pouští i do textů, s jakými možná kdekoho překvapí. V jeho pomyslném čtenářském deníku by byl vedle Gellnera i Charles Bukowski či beatníci. V minulosti i sám psal.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ostatními biatlonisty si Tomáš Krupčík o knížkách příliš nepopovídá, a tak recitoval Davidu Nyčovi

„Na striktní poezii už moc nejsem. Kdysi jsem psal, ale jak jde člověk hlouběji a hlouběji do sportu, tak hobby musí jít stranou. Jednou jsem si přečetl Kerouacovo Na cestě, pak jsem zjistil, že jsou Beatníci a když jsem se dostal k Bukowskému, tak jsem se naprosto zamiloval,“ vypráví.

Tomáš Krupčík se na tohle téma evidentně rád rozpovídá, snad i proto, že u ostatních členů reprezentačního týmu s literaturou nepochodí. „V našem týmu moc čtenářů není, o knížkách si s nikým nepovídám, to si užiju sám,“ směje se.

Na trati ani na střeleckém stavu sice sečtělost neprodá, když ale sundá lyže i flintu, rozhodně může zabodovat třeba se svými recitačními schopnostmi. Jenže Krupčíkova partnerka, také reprezentantka Jessica Jislová si místo básně smlsne na něčem úplně jiném. „Valentýn je, ale dostala jsem sušenky a jsem spokojená,“ směje se biatlonistka.

„Asi bych něco zvládl dát dohromady, ale bylo by to jednoduché a povrchní. Radši si popovídáme normálně, než abych plácnul něco laciného,“ dodává biatlonista a sebekritický poeta Tomáš Krupčík.

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme