Selhal a těžce dehonestoval justici. Přečtěte si rozsudek, který posílá exsoudce Jelínka za mříže

UVNITŘ DOKUMENT. V očích veřejnosti posílil představu, že běžnou soudní praxí je klientelismus a korupce. I když byl jako soudce postaven mimo službu kvůli stíhání za úplatkářství, nedbal toho a pokračoval v trestné činnosti. Dehonestoval českou justici. Kladenský soudce Petr Sedlařík svého exkolegu Ladislava Jelínka nešetřil. Do rozsudku, jímž bývalého soudce poslal prozatím nepravomocně za podvod na 3,5 roku za mříže, napsal, že Jelínek zásadně selhal. Zpravodajský web Českého rozhlasu má rozsudek k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý soudce Ladislav Jelínek.

Bývalý soudce Ladislav Jelínek. | Foto: reprofoto ČT24 | Zdroj: čt24

"Těžce dehonestoval justiční orgány jako takové, jejichž jednotliví představitelé v drtivé většině případů postupují právě opačným způsobem než on sám ve zkoumaných případech, a posílil v očích veřejnosti nesprávnou představu že obvyklou součástí soudní praxe je zvýhodňování, klientelismus či korupce," nebral si Sedlařík servítky, když ve třicetistránkovém rozsudku vysvětloval, proč pro bývalého kolegu sáhl k nepodmíněnému trestu.

Podle soudu podváděl

Někdejšího soudce Okresního soudu v Litoměřicích potrestal za podvod, i když měl za peníze slibovat ovlivnění případů, které rozhodoval jeho známý Vlastimil Nedvěd.

V prvním případě měl vzít 31 tisíc korun za urychlení žádosti o navrácení řidičského průkazu, v druhém žádal se společníky 380 tisíc po Ukrajinci stíhaném kvůli uplácení. Sumu ale nakonec nepřevzal. Ani jednou však podle soudu neměl v úmyslu případy ovlivnit, proto jeho jednání neposuzoval jako úplatkářství.

Zaplať, nebo ti to osolí. Exsoudce Jelínek opět usedl na lavici obžalovaných kvůli podvodům

Číst článek

Drobné na pivo

Skupina kolem Jelínka se scházela v litoměřické pivnici Sparta, kde peníze údajně přebíral. Měl mu je dát další odsouzený Tomáš Šimek, jemuž za ně podle soudu Jelínek slíbil, že mu díky známosti se soudcem Nedvědem pomůže získat zpět řidičský průkaz.

Šimka soud potrestal 1,5 roku za podplácení, muž se k němu navíc přiznal a soudu popsal, jak údajné úplatky Jelínkovi předal. Jelínek mu prý před pivnicí oznámil, že "dvacka bude stačit". Později však měl inkasovat ještě dalších 10 tisíc a "drobné na pivo".

Rozsudek nad exsoudcem Ladislavem Jelínkem by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Sedlařík bývalému kolegovi neuvěřil, že peníze od Šimka nebyly úplatky, nýbrž půjčkami. "Platby Tomáše Šimka ve prospěch Jelínka měly povahu úplatku, o němž se Šimek mylně domníval, že ho poskytuje, zatímco Jelínek zneužil svého přátelství se soudcem Nečasem, aby na něm vybudoval lež o tom, že za peníze, bude úspěšnou žádost o navrácení řidičského průkazu," píše Sedlařík. Podotýká ale, že žádná taková žádost podána nebyla.

Podle rozsudku byli Jelínek se soudcem Nedvědem v čilém kontaktu. Během půl roku na přelomu let 2013 a 2014 si telefonovali 230, scházeli se si osobně, policisté například zaznamenali jejich setkání v litoměřické restauraci U Petříků. Podle soudu však Nedvěd žádné peníze od Jelínka nedostal, ani od neovlivňoval žádné případy. Proto v kauze figuruje pouze jako svědek.

Nebral vážně varovný moment

V případě Jelínka však shledal kladenský soud minimum polehčujících okolností. Naopak mu přitížilo, že podvádět měl jako soudce. Navíc v době, kdy byl postaven mimo službu kvůli jinému úplatkářskému případu, v nakonec dostal tříletou podmínku.

"Ve chvíli, kdy byl naplno obeznámen s negativními důsledky spáchání trestné činnosti a již byl trestně stíhán pro úplatkářství, leč stále byl soudcem (toliko dočasně zproštěným funkce), nedbal tohoto varovného momentu a znovu se dopustil trestné činnosti," upozorňuje v rozsudku Sedlařík. Výsledkem pak podle něj byla degradace celého systému.

Soud společně s Jelínkem a Šimkem mimo jiné potrestal také exšéfa litoměřické cizinecké policie Petra Hladkého. Ten od soudu odešel s podmínkou 1,5 roku za úplatek, jímž se chtěl vykoupit z hrozícího trestu za úplatky. V této kauzy však Jelínek nefiguruje.

Kladenský soudce se do povědomí dostal již rozsudkem nad úplatným soudcem Ondřejem Havlínem, v němž taktéž nešel pro ostrý výraz daleko. Havlín přijal desetitisícové úplatky, na oplátky pomáhal lidem stíhaným za dopravní delikty. Sedlařík ho poslal na 6,5 roku za mříže. Skupina kolem Havlína se podle něj chovala skandálně a měla jediné štěstí, že policie Havlína a spol. nesledovala déle. Odvolací soud nakonec Havlínovi snížil trest na pět let a tři měsíce.

Na odsouzení nemají důkazy

I Jelínkův případ míří k odvolací instanci, proti Sedlaříkovu rozsudku se totiž odvolal. "Nebudu věc komentovat," odmítl Jelínek otázky Zpravodajského webu Českého rozhlasu.

Již v soudní síni však jeho obhájce argumentoval, že soud nemá dostatek důkazů, aby Jelínka potrestal. Obžaloba podle něj stojí pouze na výpovědi nevěrohodného Šimka. To nicméně Sedlařík v rozsudku odmítá. "Tím, jak Šimek vypovídal, předně usvědčoval z dvou trestných činů, respektive i zločinu, sám sebe. Nebylo zjištěno ničeho, proč by měl vypovídat nepravdivě," stojí v rozsudku.

Kauza nyní míří ke Krajskému soudu v Praze, termín odvolání však prozatím znám není. "Napadlo to k nám 6. 2., soudce to ještě musí nastudovat," uvedla mluvčí soudu Pavlína Bočková. O odvolání rozhodne soudkyně Lucie Černá, která soudila například krádež obrazu malířky Toyen.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme