Britská vláda chce za vyzrazení státního tajemství trest až 14 let vězení, novinářům se to nelíbí

Novináři v Británii by za získání dokumentů považovaných za státní tajemství mohli jít nově až na 14 let do vězení. Navrhují to právníci londýnské vlády, kteří chtějí přísněji postihnout i takzvané whistleblowery. Nové návrhy se setkaly s odporem jak médií, tak řady nevládních organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisk - noviny

Tisk - noviny | Foto: public domain, PDPics

Právní experti kabinetu sdružení v tzv. Law Commission chtějí poprvé mezi věc národní bezpečnosti zařadit i citlivé informace ekonomického charakteru.

Podle Telegraphu by tak třeba novinář, který zveřejní nebo dokonce jen získá uniklý vládní dokument o brexitu poškozující britskou ekonomiku, mohl skončit za mřížemi. Guardian si myslí, že sada drakonických trestů má odstrašit případné 'nové Edwardy Snowdeny'.

Downing Street považuje současnou legislativu týkající se nakládání s utajovanými skutečnostmi v digitální éře za zastaralou.

Jeden z předních ostrovních odborníků na trestní právo John Cooper míní, že „navrhovaná reforma potenciálně podkopává některé z nejvýznamnějších demokratických principů."

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme