Ivan Hoffman: Sen o zdanění bank

15. únor 2017

Nápad ČSSD zdanit banky, které vyvádějí ve formě dividend do zahraničí miliardy, zůstane nejspíš pouze nápadem. Sociální demokraté nemají v koalici ani v opozici nikoho, kdo by s nimi tuto ideu sdílel a nic nenasvědčuje tomu, že by mohli vyhrát volby způsobem, aby se nikoho nemuseli ptát.

A stejné to bude s progresivní daní, která je u nás většinou politických stran odmítána jako trestání úspěšnosti a podbízení se závistivcům.

Když je řeč o bankách, politici vesměs poraženecky konstatují, že se tyto nenechají o své zisky připravit a o co by je stát obral na daních, to vyinkasují od klientů. Podobně ovšem politici doporučují nedráždit hada bosou nohou, když jsou tímto hadem nadnárodní řetězce, korporace, energetičtí giganti, kartely operátorů anebo vodárenské společnosti.

Volič nutně musí vnímat své zastupitele, ať už jde o zákonodárce anebo o ministry, jako bezmocné chudáky, a snášet jejich citové vydírání s úlevou, že nejsme v jejich kůži.

Sen, který by politici měli snít

Banka, přepážka

Ve skutečnosti u zdanění monopolů nemá stát důvod ke zbytečným ohledům, když za něj nesjedná pořádek konkurence. Rovněž nedává smysl pranýřovat progresivní zdanění, jestliže víme, že skutečně vysoké příjmy nebývají dosaženy prací, nýbrž spekulací, a v případě finančnictví lichvou.

Je skutečně zvláštní, že mezi politiky neexistuje shoda na tom, že má-li společnost držet pohromadě, musí existovat solidarita bohatých s chudými, vyjádřená i daňovou progresí.

Podobně je na pováženou, že stát nekontroluje a nereguluje ekonomické procesy, které ovlivňují život občanů, nýbrž se přizpůsobuje a podbízí privátním zájmům, které jsou s veřejným zájmem nezřídka v jasném rozporu.

Je dobře, že tady někdo sní o zdanění bank a pléduje za progresivní zdanění, i když to je průhledně předvolební kalkul. Ve skutečnosti jsme svědky snění politiků o tom, že se jim podaří o něčem podstatném rozhodnout, že za své platy a náhrady odvedou práci, ze které budou mít občané užitek. Jaký lepší sen by ostatně politici měli snít?

autor: iho
Spustit audio