Deset minut na sbalení, všude sirény a helikoptéry, popisují evakuaci lidé z okolí Orovillské přehrady

Úřady v severní Kalifornii zrušily příkaz k evakuaci vydaný kvůli problémům na Orovillské přehradě. Na 180 tisíc obyvatel z měst ohrožených záplavami se tak vrací do svých domovů. Hrozba kvůli poškození nouzových přepadů vodního díla už podle úřadů pominula.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci pracují na opravě Orovillské přehrady

Dělníci pracují na opravě Orovillské přehrady | Zdroj: Reuters

Úleva a oddech ale zároveň i obavy, co bude dál. S takovými pocity se vracejí domů obyvatelé Oroville a dalších měst v údolí pod nejvyšší americkou přehradou.

Lisa Clarková právě se synem vykládá věci z auta, jejich domek je jen kousek nad řekou, kde duní milióny kubíků vody z přeplněné přehrady. „Na evakuaci jsme neměli ani půl hodiny. Naházeli jsme s manželem do auta pár nejnutnějších věcí, sebrali oba psy a kočky a ujížděli pryč," líčí Lisa s tím, že si takhle představuje válečnou zónu: bleskurychlý výsadek s helikoptérami nad hlavou a houkajícími sirénami jako doprovodem. Lisa je ráda, že je doma, ale bezpečně si, jak říká, nepřipadá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace u Orovillské přehrady se uklidňuje. Více si poslechněte v reportáži Lenky Kabrhelové.

Na přehradě mezitím dnem i nocí pokračují nouzové opravy, které mají zabránit další erozi přepadového svahu. Helikoptéry ze samého vrcholku hráze nabírají už připravené velké bílé pytle, které jsou plné kamenů a úlomků skal. Ty by měly zaplnit prázdné místo v nouzovém přepadu, který způsobil všechny problémy.

Úřady vyzývají obyvatele k bdělosti. Podle šerifa Koryho Honeje se riziko, že by nouzové přepady nevydržely a údolí postihla velká záplava, za poslední dny výrazně zmenšilo. „Máme za to, že můžeme zmírnit příkaz k evakuaci na upozornění na možné riziko. Lidé se můžou vracet domů a znovu otevřít můžou i všechny podniky v postižené oblasti," uvedl šerif okresu Butte County.

Lidé pozorují řeku po ukončení evakuace kvůli problémům na Orovillské přehradě | Foto: Reuters

S obavami mnozí vzhlížejí k ohlašovaným srážkám. Ředitel vodohospodářského úřadu Bill Croyle ale ujišťuje, že by neměly představovat nebezpečí.

„Snižuje se sněhová pokrývka, zmírní se příliv vody a v nádrži tak bude víc místa. Příští čtyři deště by nouzové přepady neměly nijak ohrozit," uvedl Bill Croyle, podle něhož se upouštěním přehrady daří hladinu nádrže snižovat, voda by tak neměla znovu dosáhnout až k samému okraji.

Erozí poničené části se snaží zaplnit obřími pytli s kameny a kusy skal. | Foto: Reuters

Erozí poničené části se snaží zaplnit obřími pytli s kameny a kusy skal. | Foto: Reuters

Děti děkují řidičům přivážejícím nové kameny ke zpevnění hráze. | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme