Slovinsko, nový hráč světové diplomacie? Pahor míří vysoko, pomoci má Melania Trumpová

Vysoká diplomacie není zrovna záležitost, se kterou by si lidé spojovali Slovinsko. To se teď ale možná podaří změnit slovinskému prezidentovi Borutu Pahorovi. K tomu, aby se z malé alpské země stal významnější hráč na světové scéně, mu má pomoci fakt, že první dáma Spojených států Melania Trumpová ze Slovinska pochází. A také to, že země má úzké vztahy jak s Moskvou, tak Berlínem, popisuje server Politico

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První dáma USA Melania Trumpová je slovinská rodačka (na snímku z oficiální návštěvy Japonska).

První dáma USA Melania Trumpová je slovinská rodačka (na snímku z oficiální návštěvy Japonska). | Zdroj: Reuters

Ambice slovinského prezidenta čelily minulý týden první zkoušce, když se Pahor setkal s německou kancléřkou Angelou Markelovou a poté navštívil i Moskvu. Chtěl přesvědčit ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zastavil boje na východní Ukrajině, píše server a pokračuje citací.

„Účelem mé návštěvy, řečeno politicky, je přesvědčit Vladimira Putina, aby projevil dobrou vůli. Do Moskvy jedu jako přítel, který chce od svého přítele vidět politickou moudrost a chce, aby Putin v otázce ukrajinské krize učinil to nejlepší možné,“ řekl Pahor serveru Politico.

Kdo je Melania Trumpová? Cesta slovinské modelky do Bílého domu

Číst článek

Po návštěvě Moskvy a Petrohradu se Pahor vydal i na návštěvu Kyjeva, kde jednal s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Během návštěvy Kyjeva Pahor doufal v to, že se mu Putina přesvědčit podařilo. „Nemám žádný zvláštní mandát. V případě, že bych něčeho dosáhl, byť jen malého krůčku, budu mít velikou radost,“ řekl slovinský prezident.

Dobrý moment pro Rusko

Nástup Donalda Trumpa do prezidentského úřadu je podle Pahora dobrý moment pro Rusko, které teď může dokázat připravenost ke kompromisu se Západem. Nového amerického prezidenta zároveň označil za toho, kdo změní pravidla hry. „S Trumpem se Putin cítí pohodlněji,“ řekl Pahor.

Sám Putin navštívil Slovinsko v červenci během jedné z mála plánovaných návštěv v Evropské unii a s Pahorem soukromě jednal několik hodin, připomíná server Politico. Jak dodává, Slovinsko je sice členem NATO a podporuje hospodářské sankce vůči Rusku, ale k Moskvě přistupuje neutrálněji než řada jeho spojenců.

Slovinský prezident Borut Pahor (vlevo) s ruským protějškem Vladimirem Putinem. | Foto: Reuters

Tato skutečnost je dána historicky, píše server a připomíná, že Slovinsko na rozdíl od pobaltských států a zemí východní Evropy nebylo pod přímou ruskou nadvládou. „Moje země nikdy nezažila brutalitu Rudé armády,“ prohlásil Pahor. A dokonce i když se zbytek Evropské unie Rusku kvůli anexi Krymu spíše vyhýbá, Pahor říká, že pro něj je lepší s Moskvou komunikovat, než se jí stranit. Pahor zastává podobný názor jako Trump, píše Politico.

Nádherné gesto libozvučné slovinštiny

Návštěva slovinského prezidenta v Moskvě není jediným projevem Pahorovy snahy být prostředníkem mezi Moskvou a Západem. V telefonickém rozhovoru s Trumpem nabídl, že Slovinsko by se mohlo stát místem Trumpova prvního setkání s ruským prezidentem Putinem. Stejnou nabídku chce Pahor učinit i Kremlu. Slovinsko už summit prezidentů Ruska a Spojených států zažilo – v roce 2001 se tam s Putinem poprvé setkal tehdejší americký prezident George Bush.

Trump na rozdíl od Bushe, kterému se pletlo Slovinsko a Slovensko, zná balkánskou zemi dobře díky své ženě Melanii, píše server. Pahor odmítl sdělit podrobnosti o svém telefonickém rozhovoru s Trumpem. Řekl jen, že si spolu dobře popovídali.

Zlatým hřebem rozhovoru ale byla zřejmě chvíle, kdy Trump předal sluchátko své ženě Melanii. „Vyzval první dámu, aby se mnou mluvila naší libozvučnou slovinštinou. Moc mě to dojalo. Bylo to nádherné gesto,“ svěřil se Politicu Borut Pahor.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Jakub Rerich Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme