Bezdomovce Františka o milionovou výhru nikdo nepřipraví. Soud zamítl otevření případu

Soud zamítl, aby se znovu otevřel případ bezdomovce Františka V., který vyhrál v loterii téměř 30 milionů. O obnovu procesu žádali manželé Jana Černá a Miroslav Šoška, kteří podle nedávného verdiktu bezdomovce o peníze připravili. Za to si odpykávají šest let vězení. Dvojice proti středečnímu rozhodnutí soudu podala stížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Václavek (vlevo) se svým advokátem Vlastislavem Klusákem.

František Václavek (vlevo) se svým advokátem Vlastislavem Klusákem. | Foto: Markéta Chaloupská | Zdroj: Český rozhlas

Manželé u soudu tvrdili, že mají nové důkazy o tom, že bezdomovec František sázel tiket za jejich peníze a výhra tak patří jim. To se ale podle soudce Městského soudu v Praze Jana Kadlece neprokázalo.

Advokát bezdomovce Vlastislav Kusák tvrdí, že pro svá tvrzení nemají manželé žádné důkazy. „Nečekali jsme žádné jiné rozhodnutí a myslím si, že provedené dokazování potvrdilo rozhodnutí soudu. Jsme s tím plně ztotožněni,“ řekl Kusák.

Bezdomovec František si koupí byt, své miliony by mohl dostat za pár týdnů

Číst článek

S tím nesouhlasí advokát manželů František Tůma a říká, že proti rozhodnutí podají stížnost. „Respektuji rozhodnutí soudu. Jsem přesvědčen, že obnova byla na místě. Můj názor je ten, že pan František je člověk manipulovatelný, s určitým deficitem myšlení a tak dále,“ vysvětlil.

Neutrácel peníze za jídlo, ale za tikety

Bezdomovec František V., který přebýval v Praze u stanice metra Českomoravská, sázel pravidelně. S Janou Černou a Miroslavem Šoškou se seznámil v cukrárně, kde jim pomáhal. Tam se jim také svěřil s tím, že vyhrál.

Oni mu podle obžaloby nabídli, že za něj výhru vyzvednou. Nechali ji převést na svůj účet a u soudu pak tvrdili, že tiket byl jejich.

František už u soudu přiznal, že sázení je jeho vášeň. Peníze prý dřív utrácel víc za loterijní tikety než za jídlo. To potvrdilo u soudu hned několik jeho přátel. Vítězný tiket s náhodně vybranými čísly 6-17-19-34-37-49 podal v červnu 2010.

Svěřili jsme mu peníze, aby za nás vsadil, tvrdili manželé u soudu

Černá se nabídla, že vše ověří u sázkové kanceláře, a poté mu zalhala, že k vyzvednutí peněz bude potřebovat dva doklady totožnosti a vlastní účet.

Důvěřivý František účet neměl a z dokladů vlastnil jen občanský průkaz, takže souhlasil s tím, že vyzvednutí výhry zařídí Černá. Ta se před zaměstnanci loterijní společnosti prohlásila za výherkyni, vyzvedla zálohu a zbytek peněz si nechala poslat na své konto.

Se Šoškou si následně koupili luxusní vilu v Klánovicích a auta, přičemž Františka s sebou brali ke všem obchodním jednáním. Bezdomovce pak v domě nechali devět měsíců bydlet a tvrdili mu prý, že je jeho majitelem. V květnu 2011 se s ním ale pár pohádal a muž nakonec opět skončil na ulici.

Černá a Šoška se při procesu hájili tvrzením, že vítězná sázenka byla jejich, protože Šoška údajně svěřil bezdomovci peníze s pokynem, aby mu je vsadil.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme