Evropská komise slibuje růst. Je to konec krize, nebo eurokraté sami sobě lžou?

Evropská komise ve své pravidelné zimní makroekonomické předpovědi uvádí, že hospodářství celé Evropské unie poroste. Pozitivní trend by se měl projevit už letos, a příští rok by měla eurozóna ještě o nějakou desetinku procenta zrychlit.

Německý deník Die Tageszeitung je ale ke zprávě velmi kritický. Evropská komise je podle něj neuvěřitelně naivní a růžové statistiky mohla sestavit jen proto, že si nevšímá aktuálních rizik. „Jeden příklad za všechny. Evropské banky mají rizikové dluhy ve výši bilionu eur, takže nová bankovní krize může vypuknout kdykoli. Zvlášť nebezpečná je situace v Itálii a Řecku. A navíc, ohlašovaný růst je vytvořený uměle. Evropská centrální banka drží úrokové sazby dole, čímž evropskému zboží usnadňuje cestu na globální trhy,“ píše berlínský list a dodává:

„Všechny tyto problémy však Evropská komise vědomě přehlíží, a raději dumá o zvýšení úrokových sazeb. Navíc hodlá zemím postiženým krizí naordinovat novou úspornou politiku. A tyto nebezpečné kroky zdůvodňuje komise se zarážející naivitou. Růst prý dokazuje, že dluhy lze postupně umazávat,“ diví se komentátor listu Die Tageszeitung. Pokud si Brusel prosadí svou, nevyhnutelně se dostaví další hospodářská recese. „A krize společné měny pak vzplane nanovo,“ varuje deník.

Podobný názor má italský list Il Sole 24 Ore. Podle něj mohla komise dospět k přehnaně optimistickým závěrům jen proto, že nevěnovala dostatečnou pozornost Itálii. Tam letos odhadují maximální růst HDP na 0,9 procenta „Kvůli kombinaci pomalého růstu a astronomického veřejného dluhu je Itálie jednou z nejslabších ekonomik eurozóny. Itálie sice dělá v exportu zázraky, ale odpovědnost ze sebe tentokrát nesetřese. Zpráva Evropské komise ve skutečnosti potvrdila, že hospodářská krize je pro Evropu permanentním, a tudíž velmi nebezpečným stavem,“ uzavírá Il Sole 24 Ore.

autor: rma
Spustit audio