Polská vláda chce ztížit dostupnost antikoncepce. Pilulka 'den po' má být jen na předpis

Polsko chce zpřísnit pravidla prodeje hormonální antikoncepce. Vláda schválila návrh zákona, podle kterého budou k dostání jen na předpis také nouzové pilulky „den poté". Podle opozice se tím vládnoucí strana Právo a spravedlnost snaží omezit možnost volby pro ženy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K akci „černé pondělí“ se připojily stovky lidí z celého světa

K akci „černé pondělí“ se připojily stovky lidí z celého světa | Zdroj: Reuters

Varšavanky mají na nový úmysl vlády docela vyhraněné názory. „Když bude na prodej jenom na předpis, postrádá taková antikoncepce smysl,“ říká Sylwie, která sama miminko očekává. „Měla by být bez receptu. Když ji někdo potřebuje, tak ji potřebuje hned. K lékaři je těžké se objednat, musí se obvykle čekat několik dní na termín. A to už může být „pozametáno".

Její kamarádka Alla, také mladá maminka, s ní souhlasí. „Nebo si musíte zaplatit za soukromého doktora, ale nevíte, jestli vám to napíše.“

Szydlová zůstává nadále v nemocnici. Polská média spekulují o příčinách nehody

Číst článek

I mezi Varšavankami ale zazní opačný názor: „Jsem křesťanka. S ohledem na bezpečnost a zdraví žen si myslím, že by měly být takové pilulky na recept. Samozřejmě, nic není jednoznačné, vždycky se dá najít proti-názor. Ale i proto, aby se taková antikoncepce nenadužívala, měla by být na recept,“ říká paní Dorota.

Poláci jsou v pohledu na nouzovou antikoncepci rozdělení. Nebo aspoň byli v roce 2015, kdy se v Polsku stala pilulka „den poté" dostupná bez receptu pro všechny osoby nad 15 let. Podle tehdejšího průzkumu polského vládního Centra pro výzkum veřejného mínění bylo 43 procent dotázaných pro její volný prodej, 44 procent proti a zbytek neměl názor.

Důkazy mluvily jasně pro

Polské zákony týkající se antikoncepce a potratů jsou často přirovnávané k Irsku, které je také silně katolické. Přesto je i tam nouzová antikoncepce už několik let volně dostupná. Ředitel Irské asociace pro rodinné plánování Niall Behan říká, že se o to nesvedl žádný velký politický boj. „Celé se to stalo za pár týdnů. Důkazy mluvily jasně pro. Myslím, že dneska už to není ani politická otázka. Panuje o tom v Irsku shoda, politická i společenská,“ vysvětluje.

Tento postoj podle něj podporují i vědecké studie. „Globální průzkum ukazuje, že dostupnost nouzové antikoncepce bez receptu nezvyšuje její používání. Bylo to předmětem mnoha studií. Znamená to spíš, že se k takové antikoncepci ženy dostanou dřív a proto je účinnější,“ dodává Behan.

Drtivá většina členských zemí Evropské unie nákup nouzové antikoncepce bez předpisu v posledních letech umožnila. Jestli Polsko znovu zavede prodej výhradně na předpis, vydá se, obrazně řečeno, proti proudu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme