Policie zadržela další ženu, kterou podezřívá z vraždy Kimova bratra. Měla indonéský pas

Policie zadržela druhou ženu podezřelou ze zabití bratra severokorejského vůdce. Malajsijské státní tiskové agentuře Bernama to řekl šéf policie Khalid Abu Bakar. Kim Čong-nama v pondělí otrávili na letišti v Kuala Lumpuru. Tamní úřady už dokončily pitvu, příčina smrti ale zatím stále není známá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-nam v únoru 2007.

Kim Čong-nam v únoru 2007. | Zdroj: Reuters

Policie později uvedla, že zadržená žena měla indonéský pas, podle kterého se jmenuje Siti Aishahová a je jí 25 let. Ve středu malajsijská policie oznámila, že v souvislosti s vraždou zadržela ženu s vietnamským cestovním dokladem a hledá několik dalších zahraničních podezřelých, napsala agentura Reuters. Zatím není jasné, zda doklady obou žen jsou pravé.

Kim Čong-nama, který cestoval pod jménem Kim čul, napadli neznámí pachatelé v pondělí ve chvíli, když čekal na svůj let. Podle dostupných informací šlo o dvě ženy a použily jed.

Hon na vrahy Kim Čong-unova bratra: ambasáda KLDR chtěla zabránit pitvě

Číst článek

Není ale jisté, jakým způsobem Kim Čong-nama otrávily. Mluví se o otrávených jehlách i jedu vstříknutém do obličeje. To nejspíš objasnila pitva. Není ale jasné, zda Malajsijci výsledky zveřejní. Úřady také stále nepotvrdily, zda se skutečně jedná o bratra severokorejského vůdce. Jihokorejská rozvědka ale oznámila, že si je jeho identitou jistá.

Jihokorejská rozvědka a také nejmenované zdroje z americké vlády tvrdí, že útočnicemi byly dvě severokorejské agentky. Tomu napovídá i nejnovější vývoj. Malajsijská policie zadržela druhou ženu podezřelou z vraždy.

První ženu, kterou zachytily bezpečnostní kamery na letišti, zadržely úřady už ve středu. Ta u sebe měla vietnamský pas. Zatím není jasné, jestli jsou doklady pravé. Policie zároveň oznámila, že stále pátrá po dalších podezřelých.

Kim Čong- nam Severní Koreji vadil už dlouhou dobu. Měl pověst playboye a povaleče. Žil dlouhodobě v čínském Macau, které je vyhlášené hazardem, a často utrácel v kasinech. Nebál se navíc otevřeně kritizovat režim svého bratra, který podle něj nemá budoucnost.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme