Stalinova hvězda v Rusku stoupá. V popularitě ho překonává jenom Brežněv a Putin

Popularita komunistického diktátora Josifa Stalina, kterému historici přičítají miliony obětí, dosáhla v Rusku historického maxima za posledních 16 let. Uvedl to list RBK s odvoláním na průzkum nezávislého sociologického střediska Levada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stalin, Stalinův pomník na Letné

Stalin, Stalinův pomník na Letné | Foto: Filip Jandourek

Rusům se podle těchto zjištění ještě více než Stalin zamlouvá sovětský vůdce Leonid Brežněv a zejména nynější prezident Vladimir Putin. Naopak z dřívějších vůdců mají nejméně rádi Nikitu Chruščova, Borise Jelcina a Michaila Gorbačova, kteří se svého času snažili "povolovat šrouby" režimu.

Zatímco v březnu 2006 s "nadšením", "úctou" či "sympatiemi" přistupovalo ke Stalinovi 37 procent dotázaných, letos v lednu to už bylo 46 procent. Brežněvova obliba za posledních 11 let stoupla z 39 na 47 procent, Putinova ze 76 na 83 procent.

Putinovo znovuzvolení si přeje nejvíce Rusů za poslední léta. Nevidí jinou alternativu

Číst článek

"Čím vyhrocenější je situace v zemi, čím horším problémům čelí stát, tím více v masách roste poptávka po drsných vůdcích. Za liberálnějších dob tyto nálady opadají, ale nyní jsme v konfliktu se Západem, v novém kole studené války, a proto vidíme růst sympatií k takovým postavám," vysvětlil vyznění průzkumu sociolog Alexej Graždankin z Levady.

Podle jiného průzkumu Levady skoro třetina Rusů oceňuje, že za Putina se v Rusku žije nejlépe za posledních 100 let. Ale 29 procent označilo za ideální éru dobu Brežněvovy vlády, označovanou kritiky za období stagnace, která nakonec - již za Gorbačova a Jelcina - vyústila v pád komunismu a rozpad sovětského impéria.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme