'Útok' dronu na lyžaře během MS nehrozí, policisté ve Svatém Mořici je zakázali

Žádné průšvihy, ani ty s dobrým a úsměvným koncem, řekly si úřady ve švýcarském kantonu Graubünden a vydaly na dobu mistrovství světa v alpském lyžování nevšední nařízení. Ve Svatém Mořici a okolí platí zákaz vypouštět do vzduchu drony, ale smůlu mají i milovníci modelů letadel a vrtulníků. Ani jejich nadšenecké výtvory teď v dějišti šampionátu létat nesmějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Hirscher nedávno jen těsně ujel padajícímu dronu

Marcel Hirscher nedávno jen těsně ujel padajícímu dronu | Foto: repro

Diváci, televizní komentátoři i Marcel Hirscher byli v šoku, když mu v cíli pustili, co se přihodilo. Bylo to předloni těsně před Vánoci - dron s televizní technikou se při slalomu Světového poháru v Itálii zřítil do sněhu přesně na místo, kudy největší lyžařská hvězda současnosti projela jen o sekundu dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelé ve Sv. Mořici dbají na bezpečnost závodníků, i proto zakázali drony a malá letadla

I tuhle bizarní nehodu měli úředníci na paměti, když před mistrovstvím světa ve Svatém Mořici vypouštění dronů zakázali.

„Ten zákaz platí taky pro modely vrtulníků a letadel a zavedli jsme ho na ochranu závodníků i diváků. Navíc tu máme nedaleko letiště, kde přistávají malá dopravní letadla, která tím taky chráníme,“ Komentuje pro Radiožurnál policejní mluvčí kantonu Graubünden Roman Rüegg.

„Ale je pravda, že bychom neradi, aby se tu během šampionátu stalo něco podobného jako předloni v nedaleké Madonně di Campiglio, kde ten dron Marcela Hirschera opravdu málem trefil,“ dodává policista.

Lyžaři však většinou o nařízení ani nevědí. „Asi o nás opravdu mají strach. Je to velká událost, ještě ve Švýcarsku, kde tím lidi žijou. Švýcaři chtějí mít bezpečnost pojištěnou, hýčkají si nás a chtějí nás mít pod kontrolou,“ uvědomuje si Kateřina Pauláthová.

Česká lyžařka doposud pociťuje následky svého vlastního pádu při lednovém tréninku sjezdu, tak by nerada pocítila i náraz dronu. „Zrovna jsem si dělala legraci, že s mým štěstím a karmou na mě spadne nějaká lanovka. Vtipkovali jsme, ale zažít to člověk rozhodně nechce,“ směje se Pauláthová.

Sama bude jednou ze čtyř Češek, které se dnes představí v obřím slalomu. Na startu budou ještě Ester Ledecká, Martina Dubovská a Tereza Kmochová.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme